Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Formațiunile pro-Kremlin au protestat la Chișinău / Maia Sandu: Este limpede că neutralitatea nu ne poate apăra

By Matthew Garvey , in Republica Moldova Stirile zilei , at 19 februarie 2023 Etichete: , , , , , ,

Main News a transmis cele mai importante informații legate de protestul de duminică din Chișinău

UPDATE Protestul s-a încheiat în jurul orei 15:00, iar circulația pe marile bulevarde a fost reluată.

UPDATE Partidul Șor susține că „mii de oameni” sunt prezenți duminică în Chișinău.

UPDATE Igor Grosu, președintele Parlamentului R.Moldova, a transmis că „problema Federației Ruse este că mizează întotdeauna pe politicieni corupți și vulnerabili” și a reiterat apelul pentru „proteste pașnice, în limitele legii”.

Să nu destabilizeze. Dacă o să încerce, evident că instituțiile de menținere a ordinii o să intervină și nu o să permită”, a declarat Igor Grosu, citat de Radio Moldova.

UPDATE Organizatorii protestului, în frunte cu parlamentarul partidului Șor, Marina Tauber, susțin că au o singură solicitare, prin care cer Guvernului să le plătească facturile la energie din ultimele 3 luni.

În schimb, se scandează lozinci precum „Jos Maia Sandu!”, „Jos dictatura!”, „Jos Guvernul”, „Noi suntem poporul”.

Știrea inițială

Președintele fugar al Partidului „Șor”, Ilan Șor, a acuzat duminică, 19 februarie, Guvernul de la Chișinău că apelează „la cele mai lașe metode” pentru a „zădărnici mitingul pașnic” ce a început la ora 13:00, la o zi după ce 8 membri ai partidului au fost reținuți pentru că ar fi dat peste 250.000 de euro persoanelor ce ar urma să participe la protestele din Capitala Republicii Moldova.

Guvernarea apelează la cele mai lașe metode pentru a zădărnici mitingul pașnic de astăzi, de la ora 13:00, din fața Parlamentului, la care sunt așteptați toți cetățenii nemulțumiți de facturile mari pentru gaze, energie termică și electrică. Noi însă nu ne vom opri, până când guvernarea va plăti facturile cetățenilor”, a fost mesajul transmis pe Facebook de Ilan Șor.

O parte din organizatori, reținuți de procurorii anticorupție

Procurorii anticorupție din Republica Moldova, alături de Serviciul de Informație și Securitate (SIS), au reținut 8 membri ai partidului Șor, formațiune pro-Kremlin, în cadrul unei acțiuni ample desfășurate pe parcursul zilei de sâmbătă.

Anchetatorii susțin că pot proba, „cu ajutorul mijloacelor tehnice speciale”, că șefii partidului ar fi plătit „membri și activiști” cu peste 256.000 de euro pentru a protesta împotriva Guvernului de la Chișinău.

Au fost vizați mai mulți membri ai formațiunii care s-ar fi ocupat cu distribuirea „banilor în proporții destul de mari” către persoanele care au participat și vor participa la protestele organizate de Partidul Șor în diferite zone din Republica Moldova, potrivit sursei citate.

Cei peste 256.000 de euro „au fost destinați pentru achitarea persoanelor care au participat la proteste, achitarea transportului și a salariilor în plic membrilor de partid” și „provin din surse interzise de lege”, mai arată procurorii.

Un deputat rus a amenințat cu invazia

Un deputat din Duma de Stat a Federației Ruse și președinte al unui partid (Spravedlivaia Rossia) care are legături cu socialiștii moldoveni, Serghei Mironov, a amenințat sâmbătă că „operațiunea militară specială” (expresia folosită de Vladimir Putin pentru a descrie invazia Ucrainei) ar putea fi extinsă și în Republica Moldova, relatează Deschide.md.

Avem cu ce să potolim mințile înfierbântate celor din Chișinău și Bruxelles”, a spus Mironov.

Într-un interviu acordat duminică pentru TV8, consilierul președintelui ucrainean Volodîmîr Zelenski, Mihail Podoliak, a transmis, în schimb, că Rusia se pregătește să preia puterea în Moldova „cu bandiți”, nu cu tancuri.

Voi pur și simplu când auziți cuvântul „Rusia”, înțelegeți întotdeauna ce înseamnă acest cuvânt. Nu înseamnă dreptul la alegere, dreptul la viață, dreptul la libertate. Dacă vreți să trăiți într-un lagăr, susțineți forțele pro-ruse. Vreți să trăiți într-o lume liberă, unde, da, înțeleg, este întotdeauna dificil, dar totuși există o alegere, alegeți Sandu”, i-a îndemnat Podoliak pe cetățenii moldoveni.

Maia Sandu: Neutralitatea nu ne poate apăra

Cu o zi în urmă, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost prezentă la Conferința de Securitate de la Munchen, unde a participat la mai multe dezbateri.

În timpul uneia dintre ele, Maia Sandu a transmis că Moldova ar trebui să facă parte „din noua arhitectură de securitate europeană” și a reiterat poziția noului premier, Dorin Recean, menționând că neutralitatea nu ajută țara pe care o conduce, relatează Calea Europeană.

Când ne uităm la ceea ce face Rusia în Ucraina este limpede că neutralitatea nu ne poate apăra. Neutralitatea te poate apăra doar atunci când celelalte state o respectă(…)Una dintre dintre pistele propagandei ruse este aceea că neutralitatea înseamnă că țara nu ar trebui să își consolideze sectorul apărării. Acest lucru nu are niciun sens, dar din nefericire sunt mulți cetățeni care sunt speriați de război și care cumpără acest tip de propagandă”, a spus Maia Sandu.

Temeri față de o lovitură de stat susținută de Kremlin

„Mișcarea Națională pentru Popor”, din care face parte Partidul Șor, veterani din Ministerul de Interne și alți activiști pro-Kremlin au anunțat un protest pentru duminică, în Chișinău, îndreptat împotriva președintelui Maia Sandu și a guvernării Partidului Acțiune și Solidaritate, potrivit Jurnal.md.

Anunțul a venit în aceeași zi în care Maia Sandu a anunțat că Moscova, ajutată de facțiunile pro-Kremlin, pregătește o lovitură de stat.

Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici. Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimb puterii de la Chișinău”, a declarat Maia Sandu, pe 13 februarie.

CITEȘTE ȘI: Poate face față Republica Moldova amenințării Federației Ruse? Ileana Racheru, expert în spațiul ex-sovietic: Serviciile secrete rusești nu sunt atotputernice – INTERVIU

Alte proteste similare au mai avut loc în toamna anului trecut.

Comentarii