Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Focuri de armă la granița dintre Serbia și Kosovo

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 1 august 2022

Tensiuni la granița dintre Serbia și Kosovo, după ce Guvernul de la Priștina a decis impunerea, de la 1 august, schimbării plăcuțelor de înmatriculare auto și a documentelor de identitate sârbești cu unele kosovare. 

Duminică seară, sute de sârbi kosovari au blocat cu camioane, cisterne şi alte vehicule grele drumurile care duc la punctele de trecere Jarinje şi Brnjak, potrivit unui corespondent al AFP la faţa locului, citat de Agerpres.

Mai mult, potrivit poliției din Kosovo, mai multe focuri de armă ar fi fost trase în direcția polițiștilor kosovari din zona de nord a țării.

Guvernul de la Priștina face un pas înapoi

Pe fondul acestor tensiuni, Guvernul kosovar a decis să amâne cu o lună intrarea în vigoare a noilor reguli la frontiera cu Serbia.

Potrivit Agerpres, premierul Albin Kurti a precizat la sfârşitul săptămânii că este o măsură de reciprocitate, în măsura în care Serbia – care nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii cu o majoritate albaneză proclamată în 2008 – cere acelaşi lucru de la kosovarii care intră pe teritoriul său.

Misiunea NATO, pregătită să intervină

Misiunea NATO din Kosovo (KFOR) a anunţat într-un comunicat emis duminică seară că este „pregătită să intervină dacă stabilitatea este ameninţată” în nordul ţării.

„Misiunea noastră se concentrează pe deplin pe punerea în aplicare zi de zi a mandatului său ONU de a asigura un mediu sigur şi securizat, precum şi libertatea de mişcare pentru toţi locuitorii din Kosovo”, precizează documentul, fiind o ”situaţie generală de securitate tensionată” în municipiile din nordul ţării.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW