Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Florin Cîțu spune că soluția este refacerea coaliției în jurul PNL și vrea ca USR să-și recunoască „greșeala”

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 14 octombrie 2021

Premierul demis Florin Cîțu spune că soluția pentru criza politică este refacerea coaliției de guvernare în jurul PNL și, momentan, nu este sigur că discuțiile vor avea concluzii pozitive, prim-ministrul amintind din nou de decizia PNL de a nu guverna alături de un partid care a votat moțiunea de cenzură împotriva Cabinetului Cîțu.

USR se pregătește de eșecul negocierilor pentru refacerea coaliției de guvernare cu o listă de miniștri pentru varianta unui guvern minoritar Cioloș.

Vezi cu ce miniștri ar urma să se ducă USR în Parlament, în varianta unui guvern minoritar Cioloș

Întrebat dacă PNL ar susține un Guvern Cioloș cu nume vechi de miniștri, precum Cătălin Drulă la Transporturi, Cîțu a evitat să dea un răspuns clar:

„Deciziile le luăm în forurile de conducere. Deja avem o decizie luată în BEx (Biroul Executiv al PNL – n.red.) că nu putem guverna cu un partid care a votat moțiunea de cenzură. Aud foarte mult în spațiul public cuvântul responsabilitate, aruncat foarte ușor de la cei care au votat sau au depus moțiunea alăuri de AUR, apoi au votat moțiunea PSD, au luat ministrul Sănătății și au lăsat România fără ministru al Sănătății într-o perioadă dificilă.

Este greu să iei în serios cuvântul ăsta când vine de la acești oameni. E importantă stabilitatea. Refacerea coaliției este un lucru important, dar refacerea ei în jurul PNL. Este soluția pe care noi o avansăm, este soluția viabilă. Refacerea coaliției în jurul PNL, dar nu aș trece foarte ușor peste modul în care s-a ajuns azi aici. Când ești iresponsabil de o lună… de o lună avem atacuri la adresa guvernului, avem o moțiune depusă și votată. Ei (USR – n.red.) trebuie să recunoască o greșeală, apoi putem merge mai departe”, a declarat premierul interimar Florin Cîțu, după ședința de guvern de joi, 14 octombrie.

„Noi, în continuare înţelegem această nominalizare, credem că domnul Dacian Cioloş a avut în spate voturile AUR şi PSD, când s-a propus premier la Cotroceni. Acesta a fost raţionamentul. Dacă era altul, am vrea să ştim şi noi”, a mai spus șeful liberalilor.

Ce a decis USR

USR a decis miercuri seară, 13 octombrie, că va propune Parlamentului un guvern minoritar în cazul în care negocierile cu PNL și UDMR pentru refacerea coaliției vor eșua. Dacian Cioloș, premierul desemnat de Klaus Iohannis, consideră că, pe fondul crizei sanitare, guvernarea reprezintă un sacrificiu și le cere celorlalți lideri să pună capăt acestui „balet al divertismentului politic”.

Biroul Național al USR a convocat Comitetul Politic duminică, 17 octombrie, de la ora 18:00, în urma căruia se va decide programul de guvernare și echipa pe care USR o va propune în Parlament.

În aceste condiții, Biroul Național al USR a decis să continue discuțiile cu foștii parteneri, în paralel cu redactarea unui program de guvernare și propunerea unei liste de miniștri. Dorința noastră e refacerea coaliției, iar în cazul în care negocierile durează mai mult decât perioada formală sau eșuează e nevoie să oferim o soluție funcțională pentru un nou guvern”, a declarat Dacian Cioloș, citat într-un comunicat transmis de USR PLUS.

Foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *