Sunday, April 14, 2024
Jurnalism corect


Florin Cîțu: S-a votat decizia de a avea un sistem alternativ de premieri, primul să fie din partea PNL

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 16 noiembrie 2021

Florin Cîțu, șeful PNL, a anunțat marți seara, după ședința Biroului Executiv, deciziile luate de liberali privind guvernarea rotativă. Astfel, Cîțu a precizat că partidul pe care îl conduce este de acord cu guvernarea rotativă, dar condiția este ca primul premier să fie de la PNL.

„Decizia Partidului Național Liberal este de a da primul premier din partea PNL. (…) S-a votat decizia de a avea un sistem alternativ de premieri, cu primul premier din partea PNL”, a declarat premierul interimar după ședința PNL.

Întrebat dacă Emil Boc, liderul PNL Cluj, a propus flexibilizarea mandatului echipei de negociere pentru funcția de premier din partea PNL, ceea ce ar însemna că pot fi propuse și alte nume în afară de Florin Cîțu, el a răspuns afirmativ, dar a precizat că nu a fost și votată propunerea.

Florin Cîțu a precizat, întrebat dacă propunerea de premier va fi el, că aceasta este decizia în PNL. În cazul în care social-democrații se opun, Cîțu a punctat că „vedem atunci”.

„Propunerea noastră o să meargă apoi la președintele României, care are atributul constituțional. Încă vorbim de programul de guvernare. Vedeți, vorbim de premier, dar nu avem program de guvernare. Chiar avem discuții importante despre acele taxe. Asta a fost altă discuție. Nu vom renunța la cota unică”, a adăugat Cîțu

El a reiterat că speră ca negocierile să fie încheiate cât mai rapid. De menționat este că o nouă rundă de negocieri în vederea formării unui nou Executiv are loc miercuri, 17 noiembrie, la ora 16.00.

Întrebat dacă la Palatul Cotroceni vor merge toți cei trei lideri de partid – PSD, PNL și UDMR – cu o singură propunere pentru funcția de prim-ministru, Cîțu a spus că „ăsta este sensul unei coaliții”.

Amintim că social-democrații sunt de acord cu varianta premierului prin rotație, existând o decizie în interiorul PSD în acest sens. Marcel Ciolacu, liderul PSD, a declarat marți, 16 noiembrie, că așteaptă înainte de toate decizia PNL, care a și venit marți seară.

„În interiorul PSD există această decizie că se poate merge prin rotație. Așteptăm și de la PNL o decizie în acest sens. După ce există o decizie că și PNL acceptă varianta unui premier prin rotație, atunci intrăm în negocieri și hotărâm (numele premierului propus – n.red.)”, a declarat președintele social-democraților marți, 16 noiembrie.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW