Florin Cîțu: România susține aspirațiile Ucrainei de a deveni membru UE și NATO
Prim-ministrul Florin Cîțu a transmis că România susține aspirațiile Ucrainei de a deveni membru al Uniunii Europene (UE) și al Alianței Nord-Atlantice (NATO) și a amintit că țara noastră nu recunoaște anexarea ilegală a Crimeei de către Federația Rusă, în cadrul unui discurs susținut luni, 23 august, la Kiev, cu ocazia Platformei Internaționale Crimeea.
Premierul a amintit că România a fost primul stat membru al UE care a ratificat Acordul de Asociere între blocul comunitar și Ucraina și că, în cadrul Summit-ului NATO de la București, a fost recunoscut dreptul Kiev-ului de a deveni membru al Alianței Nord-Atlantice, atunci când vor fi îndeplinite condițiile.
„Știm din propria noastră experiență că realizarea acestor obiective necesită viziune, sprijin public solid și voință politică. Ca țară vecină și partener al Ucrainei, încurajez ferm conducerea politică a Ucrainei să accelereze reformele economice și sociale necesare, pentru a realiza transformarea democratică a societății și prosperitatea ei pe termen lung. Beneficiile vor fi împărțite întregii societăți ucrainene, inclusiv de către minoritatea română care locuiește în Ucraina, și vor contribui la încurajarea armoniei sociale, a stabilității și a prosperității”, a declarat Florin Cîțu la Kiev.
Florin Cîțu a menționat provocările și amenințările la adresa stabilității și securității din zona Mării Negre, precizând că pot fi depășite prin acțiuni ferme și consecvente, prin consolidarea rezistenței celor două țări și întărirea cooperării.
„Cel mai eficient răspuns pe care îl putem oferi este prin întărirea democrațiilor noastre, prin susținerea deplină a drepturilor și libertăților fundamentale ale fiecărui cetăţean, prin asigurarea funcționării corespunzătoare a instituțiilor publice și a statului de drept. Împotriva provocărilor comune trebuie să demonstrăm solidaritate și să încurajăm dialogul și cooperarea. România a depus eforturi consistente pentru a dezvolta o agendă bilaterală pozitivă și reciproc avantajoasă cu Ucraina”, a spus premierul României.
Președintele Ucrainei: A început numărătoarea inversă
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a declarat în cadrul Summit-ului că a început „numărătoarea inversă pentru dezocuparea” peninsulei Crimeea, potrivit agențiilor AFP, DPA și EFE, citate de Agerpres.
„Trebuie să începem să scriem o nouă pagină în istoria Ucrainei şi în istoria Crimeei ucrainene”, a spus președintele Ucrainei.
Zelenski cere ajutorul partenerilor internaționali pentru a susține strategia de „dezocupare” a peninsulei și „consolidarea” sancțiunilor împotriva Federației Ruse.
Președintele ucrainean îi acuză pe oficialii ruși că au transformat peninsula dintr-o zonă pașnică de relaxare într-o bază militară și că au încarcerat peste 100 de deținuți politici în regiune.
Răspunsul Rusiei
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat Summit-ul organizat de Ucraina drept „antirusesc”.
„Considerăm că acest eveniment este extrem de inamical faţă de ţara noastră”, a precizat Peskov.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Federația Rusă, Maria Zaharova, a declarat că vor fi trase „concluziile corespunzătoare” în urma Platformei Crimeea.
Context
La finalul anului 2013 și începutul anului 2014, încercarea președintelui ucrainean de atunci, Viktor Ianukovici, de a amâna semnarea acordului de asociere dintre UE și Ucraina, pe motiv că ar fi afectat relațiile economice ale țării cu Federația Rusă, a dus la ceea ce astăzi rămâne în istorie drept „Revoluția demnității” din Kiev. Apropierea spre Uniunea Europeană a cetățenilor ucraineni a fost pedepsită, ulterior, de Federația Rusă, prin anexarea Crimeei și conflictele din Estul țării.
Acordul de asociere dintre Uniunea Europeană și Ucraina a fost adoptat de Consiliul European în anul 2017, cu o zi înainte de Summit-ul UE-Ucraina de la Kiev, din 12 și 13 iulie.
La o zi după ce președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, și președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, au avut prima întâlnire față în față la Geneva, pe 16 iulie 2021, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, afirma că aderarea Ucrainei la NATO ar reprezenta „o linie roșie încălcată”.
Luni, 23 august, mai mulți șefi de stat și de guvern, printre care și premierul Florin Cîțu, miniștri ai afacerilor externe și ai apărării, precum și reprezentanți de nivel ai Uniunii Europene și ai altor organizații internaționale sunt prezenți la Kiev, la Platforma Internațională Crimeea.
„Platforma Internațională Crimeea este o inițiativă recentă a Ucrainei menită să consolideze politica de nerecunoaștere a anexării ilegale a peninsulei Crimeea și, în ultimă instanță, să faciliteze revenirea Crimeii în componența Ucrainei”, arată Guvernul.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii
[…] Luni, 23 august, la Summit-ul „Platforma Crimeea”, găzduit de Ucraina, la care au participat pr…, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și delegații ale altor țări din UE și ai altor organizații internaționale, președintele Ungariei a comparat anexarea Peninsulei Crimeea cu Tratatul de la Trianon, încheiat la finalul Primului Război Mondial, în urma căruia românii au recăpătat Transilvania. […]
[…] Luni, 23 august, la Summit-ul „Platforma Crimeea”, găzduit de Ucraina, la care au participat pr…, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și delegații ale altor țări din UE și ai altor organizații internaționale, președintele Ungariei a comparat anexarea Peninsulei Crimeea cu Tratatul de la Trianon, încheiat la finalul Primului Război Mondial, în urma căruia românii au căpătat Transilvania, Banatul, Crișana și Maramureșul. […]