Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Florin Cîțu ridică miza pentru alegerile din 2024. Premierul vrea ca PNL să câștige primăriile USR PLUS

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 31 iulie 2021

Florin Cîțu încearcă să atragă simpatia liderilor Partidului Național Liberal (PNL) și le promite că, la alegerile locale din anul 2024, partidul va câștiga marile orașe, menționând Brașov, Timișoara sau Alba-Iulia, dar și sectoarele din București, obținute în anul 2020 de primari ai USR PLUS.

Contează foarte mult să înţelegem că 25 septembrie(n.r. data alegerilor interne din PNL) nu este un final, este, de fapt, un început. Un început pentru Partidul Naţional Liberal care trece într-o nouă etapă, o etapă unde trebuie să devenim cel mai mare partid politic din România. Doar aşa putem să implementăm liberalismul”, a declarat Florin Cîțu sâmbătă, 31 iulie, la conferința de alegeri a PNL Tulcea, citat de News.ro.

Candidatul pentru șefia PNL arată că cetățenii vor vota primarii care fac performanță în orașele pe care le conduc, făcând o paralelă cu anii în care edilii Partidului Social Democrat veneau cu „pomeni, cu ajutoare sociale, cu tot felul de programe susținute prin tot felul de ministere sau cu tot felul de subvenții”.

Primarii liberali care au făcut performanţă, peste tot în ţară, şi-au reconfirmat mandatele şi au fost aleşi de oameni. Asta înseamnă liberalism, asta vrem noi să facem: vrem să facem România liberală”, a adăugat premierul.

Printre orașele menționate de premier se mai numără și Craiova, condus de Lia Olguța Vasilescu între anii 2012-2017, 2020-prezent, dar și sectoarele conduse de Robert Negoiță (Sector 3), Daniel Băluță (Sector 4) și Cristian Popescu Piedone (Sector 5), foști sau actuali membri ai PSD.

Promisiuni versus realitate

Aflat în cursa pentru șefia PNL împotriva lui Ludovic Orban, Florin Cîțu a încercat de la începutul campaniei interne să propage ideea că, cu el președinte, PNL va putea câștiga majoritatea primăriilor importante la alegerile din anul 2024, candidând fără o alianță electorală, așa cum s-a întâmplat în anul 2020 în București.

Același tip de mesaj a mai fost rostit de premier la începutul lunii iulie, dar a fost îndreptat înspre Capitală, lucru ce a atras numeroase critici din partea reprezentanților USR PLUS București.

Vlad Voiculescu, șeful USR PLUS București, i-a amintit premierului că PNL a avut rezultate slabe la alegerile locale din 2016, când a candidat fără o alianță, lucru ce a permis PSD să obțină majoritatea primăriilor din țară (1.677 din 3.180) și, de asemenea, majorități în cele mai multe consilii locale.

În schimb, în anul 2020, când PNL a candidat alături de USR PLUS, Clotilde Armand (USR PLUS – Sector 1), Ciprian Ciucu (PNL – Sector 6), Radu Mihaiu (USR PLUS – Sector 2) și Nicușor Dan (susținut de PNL – Primăria Capitalei) au reușit să obțină victorii importante în fața social-democraților Daniel Tudorache (Fost primar Sector 1), Gabriel Mutu (Fost primar Sector 6), Dan Cristian Popescu (Fost viceprimar Sector 2) și Gabriela Firea ( Fost primar al Capitalei).

În orașele menționate de Florin Cîțu, anume Brașov, Timișoara sau Alba-Iulia, primarii aleși de la USR PLUS, Allen Coliban (Brașov), Dominic Fritz (Timișoara) și Gabriel Pleșa (Alba-Iulia) au reușit să îi învingă chiar pe foștii primari PNL, George Scripcaru (Brașov, 16 ani – 4 mandate), Nicolae Robu (Timișoara, 8 ani – 2 mandate ) și Mircea Hava (Alba-Iulia, 24 de ani – 6 mandate).

Astfel, Cîțu încearcă să inducă liberalilor ideea că PNL va deveni un partid care va putea obține scoruri electorale ce le-ar permite să nu aibă nevoie de o alianță pentru a câștiga majoritatea primăriilor din țară la alegerile din anul 2024.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *