Sunday, December 10, 2023
Jurnalism corect


Florin Cîțu plănuiește reorganizarea ANAF: Vor fi eliminate 150 de posturi de conducere și aproape 2.000 de posturi din structura instituției

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 8 ianuarie 2020 Etichete: , ,

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a declarat că în anul 2021 trebuie să înceapă o reformă amplă a sistemului de pensii pentru a evita pe viitor ca românii să nu își mai primească pensia. Una dintre măsurile preconizate se referă la majorarea contribuției la pilonul II de pensii.

”Sunt ţări dezvoltate care s-au lovit de această problemă. Noua Zeelandă şi Anglia au schimbat deja sistemul de pensii şi dau o mai mare atenţie pilonului de pensii private, pentru că de acolo ai un randament şi de acolo poţi să-ţi asiguri o pensie mai mare (…) Din 2021, revenim să creştem contribuţia la Pilonul II de pensii în doi paşi, gradual. În prima fază, cred că o să fie 5%, apoi la 6%, aşa cum cere legea”, a anunțat Florin Cîțu, la Realitatea PLUS.

Cîțu a precizat că este nevoie de o viziune pe termen lung care să asigure sustenabilitatea sistemului.

”Va trebui să reformăm întregul sistem de pensii. Fără o reformă clară nu vor mai fi bani (…) Se tot fac cârpeli pe termen scurt, s-a terminat cu acest sistem. Reformele reale trebuie să înceapă din 2021”, a avertizat Cîțu.

Ministrul de Finanțe susține că pensiile speciale trebuie eliminate cu totul și să nu mai existe „pensii nesimțite”.

„Atât timp cât avem o categorie specială, vor apărea si altele, fiecare categorie crede că are motivele ei. Acum vedem că se cer pensii speciale și la Curtea de Conturi, Consililiul Concurenței, a început totul de la militari, vedeți unde s-a ajuns. Sunt categorii unde există dreptul de a avea pensii care nu sunt legate de contributivitate, sunt anumite prevederi internaționale, dar calculul acelei pensii este în atribuțiile Guvernului. Nu spune niciunde că acele pensii trebuie să fie nesimțite”, a declarat Florin Cîțu.

Florin Cîțu plănuiește reorganizarea ANAF

Florin Cîțu a mai anunțat, marți seară, că plănuiește finalizarea informatizării ANAF până la jumătatea anului 2020, urmând ca 150 de posturi de conducere și aproape 2.000 de posturi din structura ANAF să fie eliminate.

„Reorganizarea ANAF înseamnă de asemenea eliminarea a 150 de posturi de conducere și aproape 2.000 de posturi din structura ANAF. Înseamnă Antifrauda care trece sub Inspecția Fiscală, deci trei vicepreședinți în loc de patru, și rămân discuțiile despre Vamă, unde și acolo vor fi schimbări. Discutăm soluția optimă și acolo, dar deja am început. Pe de o parte vreau să fac economii, pentru că aparatul ANAF și cu informatizarea nu o să mai am nevoie de așa mult personal. Dacă nu mergeam în CSAT (informatizarea) dura cel puțin un an de zile. Așa mi se spune tot timpul, așa durează de ani de zile. Eu vreau până la jumătatea anului”, a precizat ministrul Finanțelor.

El a mai explicat că primul pas este legarea caselor de marcat la sistemul ANAF.

„Am făcut tot sistemul privat să cumpere case de marcat, sofisticate, cu TVA și tot felul de lucruri, la toate companiile, dar ANAF-ul nu are sistemul gata. A trebuit să prorog intrarea în vigoare ca să nu dau amenzi. Mi se tot spune de termenele legale și din cauza asta trebuie să mergem în CSAT”, a afirmat Cîțu.

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW