Monday, May 23, 2022
Jurnalism corect


Florin Cîțu: Nu sunt un om iresponsabil, să las România fără Guvern

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 15 septembrie 2021

Florin Cîțu a precizat miercuri, 15 septembrie, că nu ia în calcul să se retragă din funcția de prim-ministru, așa cum cere USR PLUS pentru a pune capăt crizei politice și a reveni în Guvern.

Eu nu sunt un om iresponsabil, să las România în prag de iarnă fără Guvern, când vedem deja câte probleme: valul patru, preţurile la energie, salariul minim, bugetul pentru anul viitor. Să arunci România în aer, nu sunt un iresponsabil”, a declarat Florin Cîțu, la finalul ședinței de Guvern de miercuri.

Premierul a comentat și afirmațiile lui Ludovic Orban, după ce președintele PNL a declarat că șeful statului poate rezolva criza politică într-o discuție de 15 minute.

Domnul preşedinte decide dacă vrea să aibă o discuţie şi cu cine să aibă o discuţie. Eu am spus de fiecare dată: soluţia era simplă, un ministru al justiţiei imediat, care să-şi facă treaba şi să nu obstrucţioneze actul de justiţie. Nu a fost această soluţie, foarte bine, erau alte soluţii: retragerea moţiunii. Vedem care sunt soluţiile”, a comentat premierul.

Prin declarațiile de miercuri, premierul a făcut aluzie la gestul miniștrilor USR PLUS de a-și da demisia din Guvern, ca răspuns la criza politică generată de demiterea lui Stelian Ion.

Context

Coaliția formată din PNL, USR PLUS și UDMR trece prin momente critice, după scandalul din 1 septembrie. Atunci, pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de Guvern, premierul a adăugat proiectul „Anghel Saligny”, criticat aspru de partenerii de coaliție din USR PLUS.

Argumentând că Stelian Ion l-ar fi șantajat și ar fi încercat să blocheze avizarea proiectului, prim-ministrul a anunțat că l-a demis pe cel care ocupa funcția de ministru al Justiției chiar în acea seară, devenind al doilea ministru USR PLUS demis din Cabinet, după Vlad Voiculescu.

Reacțiile partenerilor de Guvernare au venit imediat, iar vineri, 3 septembrie, USR PLUS a depus, alături de AUR, o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Florin Cîțu, ce a fost citită în ședința plenului comun din 9 septembrie.

În plus, miniștrii USR PLUS din Guvern, printre care și Dan Barna, și-au dat demisia, locul lor fiind luat de ceilalți miniștri PNL, cu mandate interimare, de 45 de zile. Ca răspuns, premierul a demis secretarii de stat, prefecții și subprefecții propuși la începutul anului de către formațiunea condusă de Barna și Cioloș.

Din tabăra USR PLUS s-a auzit constant în ultimele săptămâni că singura modalitate prin care partidul se poate întoarce la Guvernare ar fi prin demisia premierului Florin Cîțu, lucru pe care îl susține și Ludovic Orban, contracandidatul prim-ministrului la funcția de președinte al PNL.

În acest moment, conflictul s-a mutat la Curtea Constituțională. Florin Cîțu a cerut Curții Constituționale să constate un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament, argumentând că semnăturile strânse de parlamentarii USR PLUS și AUR nu ar fi conforme și că Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, nu a comunicat moțiunea Executivului, în ziua în care a fost depusă.

Astfel, votul asupra moțiunii de cenzură s-ar putea da după decizia CCR, întrucât și liberalii din tabăra premierului, dar și social-democrații, vor să împingă plenul reunit până după Congresul PNL, din 25 septembrie. Congresul USR PLUS este programat pe 2 octombrie.

CITEȘTE ȘI: Scandalul moțiunii de cenzură s-a mutat la CCR: Anca Dragu și Ludovic Orban, front comun împotriva lui Florin Cîțu

Sursă foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW