Thursday, March 28, 2024
Jurnalism corect


Florin Cîțu insistă pe guvern minoritar PNL-UDMR și neagă flexibilizarea mandatului de negociere dat lui Nicolae Ciucă

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 26 octombrie 2021

Liderul PNL și premierul demis, Florin Cîțu, a declarat marți, 26 octombrie, că Nicolae Ciucă nu a primit undă verde din partea președintelui Klaus Iohannis pentru a negocia formarea unui nou guvern din care să facă parte PSD sau USR. Cîțu a insistat că singurul mandat care există este pentru un guvern minoritar PNL-UDMR.

Cu toate acestea, sursele Main News spun că președintele a cerut ca mandatul de negociere să fie flexibilizat, pentru ca premierul desemnat să creeze o eventuală majoritate parlamentară cu social-democrații sau cu cei de la USR.

Avem mandat doar pentru guvern minoritar PNL-UDMR. Fac apel la președinții PSD și USR, să demonstreze că vor să fie responsabili. PNL a făcut un pas de flexibilizare, așteptăm de la PSD și USR (…)

Premierul Ciucă a fost propus de PNL pentru funcție, deci poate fi mandatat doar de PNL. În acest moment, nu există acest mandat (…) Vom arăta că PNL a făcut o concesie majoră. Acum cei care nu fac concesii sunt cei de la USR și PSD, cei care nu vor ca România să treacă peste această criză. Trebuie să fim sinceri. PNL a arătat că poate trece peste acest moment”, a declarat premierul interimar marți, 26 octombrie.

Declarația vine în condițiile în care potrivit surselor Main News, luni seara a avut loc o discuție la Palatul Cotroceni între președintele Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă și Florin Cîțu, în urma căreia șeful statului l-ar fi mandatat pe premierul desemnat să negocieze formarea unui nou guvern din care să facă parte PSD sau USR.

Nicolae Ciucă, primă rundă de negocieri fără succes

Nicolae Ciucă, premierul desemnat, a avut mandat din partea PNL de a negocia cu PSD și USR susținerea în Parlament a unui guvern minoritar format din liberali și UDMR.

Social-democrații au refuzat varianta propusă de liberali, iar în spațiul public au apărut informații potrivit cărora PSD ar vrea să intre la guvernare, numai că, în pofida speculațiilor, Marcel Ciolacu a negat existența unor astfel de discuții.

„Am vorbit telefonic cu premierul desemnat, căruia i-am trimis cele 10 priorități ale PSD. Eventual, să le prindă în programul de guvernare și rămânând ca domnia sa să ne transmită programul de guvernare pentru o perioadă cât mai scurtă. Nu avem în acest moment o discuție ca PSD să intre la guvernare, nu am avut o astfel de discuție. (…) Dlui prim-ministru desemnat i-am trimis cele 10 măsuri. Așteptăm răspunsul domniei sale”, a declarat Marcel Ciolacu luni, 25 octombrie.

Premierul desemnat a avut luni o întâlnire și cu Dacian Cioloș, în cadrul căreia s-a lovit de refuzul președintelui USR de a susține un guvern minoritar format din PNL și UDMR.

Reprezentanții USR s-au arătat dispuși să voteze învestirea doar dacă vor face parte din guvern. În plus, Dacian Cioloș a mai pus o serie de condiții, printre care se numără asumarea unui calendar de reforme, dar și stabilirea alocărilor bugetare pentru anul viitor.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW