Monday, July 22, 2024
Jurnalism corect


Florin Cîțu i-a transmis lui Mark Rutte că România este pregătită pentru a adera la Schengen

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 26 ianuarie 2021

Prim-ministrul Florin Cîțu i-a transmis marți omologului său din Olanda, Mark Rutte, într-o convorbire telefonică, că România este „pe deplin pregătită” pentru a adera la zona Schengen.

„În cursul zilei de ieri am avut o convorbire telefonică cu prim-ministrul Regatului Ţărilor de Jos, Mark Rutte. Am analizat perspectivele promiţătoare ale cooperării dintre România şi Ţările de Jos, concentrându-ne pe consolidarea relaţiilor economice şi pe dinamizarea dialogului politic. Obiectivul nostru legitim de aderare la spaţiul Schengen a fost unul dintre punctele esenţiale atinse în discuţia cu prim-ministrul Rutte, căruia i-am transmis că România este, fără îndoială, pe deplin pregătită pentru a intra în zona Schengen”, a scris Cîţu, pe Facebook.

Franța și Olanda se opun aderării României, Bulgariei și Croației la zona Schengen, în ciuda faptului că au îndeplinit toate condițiile pentru a se alătura zonei fără frontiere, conform Parlamentului European și Comisiei Europene.

Ce este zona Schengen

Zona Schengen este una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene. Este un spațiu fără frontiere interne, în care oamenii pot călători liber, în interes personal sau profesional, fără a fi supuși unor controale la frontieră. Începând cu anul 1985, acest spațiu a crescut treptat și cuprinde, în prezent, aproape toate statele membre ale UE, precum și câteva țări terțe asociate.

Odată cu eliminarea frontierelor interne, statele Schengen au înăsprit controalele la frontierele externe comune, pe baza normelor Schengen, pentru a garanta securitatea persoanelor care trăiesc sau călătoresc în acest spațiu.

Lista țărilor din spațiul Schengen: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Țările de Jos și Ungaria.

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW