Monday, June 14, 2021
Jurnalism corect


Florin Cîțu: Gabriela Firea a cheltuit bugetul PMB în scop electoral/ Firea: Va fi cutremur politic

By Madalina Balaceanu , in Politic , at 18 ianuarie 2020 Etichete: , , ,

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat, sâmbătă, că Primăria Municipiului București a folosit bugetul în scop electoral. Potrivit liberalului, PMB a avut un buget anual în medie de 5,8 miliarde de lei în perioada 2017-2019. Cîțu susține că bugetul primăriei a fost cheltuit de Gabriela Firea „în interes personal”.

„Bugetul PMB folosit de primarul general în scop electoral! Astăzi este un moment bun să aflați cum au fost cheltuiți banii dumneavoastră de Gabriela Firea. PMB a avut un buget anual în medie de 5.8 miliarde lei în perioada 2017-2019 versus 3.9 miliarde lei în 2016. Problema este ce s-a întâmplat cu banii. S-a dus această diferență în investiții? Evident că nu. Să vă arăt cum se căpușează un buget în interes personal de un primar general incompetent și iresponsabil”, scrie ministrul Finanțelor Publice, sâmbătă, într-o postare pe Facebook.

Liberalul a menționat că în anul 2019 cheltuielile de personal au ajuns la 1,5 miliarde de lei, de la 518,7 milioane în 2016.

„Cheltuielile de personal au crescut de la 581.7 milioane lei în 2016 la 1.5 miliarde lei în 2019!!!Salariul mediu net s-a triplat și este aproape dublu față de salariul mediu net din sectorul privat. În perioada 2017-2019 PMB a cheltuit doar pe salarii 3.6 miliarde lei- creșteri salariale plus număr mult mai mare de angajați”, notează Florin Cîțu.

Florin Cîțu susține că primarul general a cheltuit bugetul primăriei în scop electoral

Totodată, ministrul susține că PMB folosește între 80 și 90% din bani pe personal susținând că Gabriela Firea a cheltuit bugetul primăriei în scop electoral.

„Celebrele companii înființate ilegal de primarul general și PSD plătesc doar salarii și atât- cheltuielile de personal reprezintă între 80% și 90% din totalul cheltuielilor. Dacă vă întrebați cum apar sinecurile în economie, aveți aici răspunsul. Este clar că doar evoluția cheltuielilor de personal arată că primarul general a folosit banii primăriei în scop electoral”, se mai arată în postarea ministrului Finanțelor.

Florin Cîțu a dat exemplu faptul că în perioada 2017-2019, PMB a cheltuit 845 de milioane de lei pe asistență socială, deși aceste cheltuieli sunt responsabilitatea primăriilor de sector.

„Dar dacă mai sunt și sceptici atunci să vă arăt ce s-a întâmplat cu cheltuielile cu asistența socială. Aici datele arată și mai clar că bugetul primăriei a fost folosit în interes personal și de partid. În 2016 PMB cheltuia 2.6 milioane lei iar în 2019 a cheltuit 420.5 milioane lei!!!! Vă rog sa recititi cifrele și să realizați diferența.Această evoluție a avut loc în condițiile în care cheluielile cu asistența socială sunt responsabilitatea sectoarelor. În perioada 2017-2019 PMB a cheltuit doar pe asistență socială 845 milioane lei”, mai spune Cîțu.

Cîțu: Firea a îndatorat PMB pe 20 de ani pentru plata unor sume pe care le primește de la bugetul de stat oricum

De asemenea, ministrul a declarat că PMB s-a împrumutat pe o perioada de  20 de ani cu 460 de milioane de lei pentru a plăti subvențiile la energia termică.

„Și în final, încă o decizie pentru care PMB trebuie să dea un răspuns bucureștenilor. Urgent! În 2019 PMB nu a mai avut bani să plătească subvenția pentru energie termică, deși o primește de la bugetul de stat. Astfel la jumătatea anului trecut primarul general ne-a dat dovada supremă a incompetenței și iresponsbilității și s-a împrumutat de 460 milioane lei pe 20 ani pentru a plăti subvenția pentru energie termică. Să fie mai clar, a îndatorat PMB pe 20 de ani pentru plata unor sume pe care le primește de la bugetul de stat oricum”, mai scrie Cîțu în postare.

Ministrul Finanțelor Publice o acuză pe Gabriela Firea că a folosit banii din bugetul PMB pentru interese personale și de partid.

„Când plătești lunar 125.4 milioane doar salarii și 32 milioane asistență socială (față de 72 milioane și 4 milioane în 2016) este clar că nu mai ai bani și de subvenție. Acest dezastru se intamplă în condițiile în care valoarea subvenției pentru energie termică a ramas aproape neschimbată. PMB a folosit aceeași formulă pe care au folosit-o guvernele PSD din ultimii trei ani. Nu există nicio diferență între Dragnea, Vâlcov, Teodorovici și Firea. Toți au folosit bugetele alimentate cu bani publici în interes personal și de partid”, a conchis ministrul Finanțelor Florin Cîțu.

Gabriela Firea: Nu mai petreceti, mancati, beti si stati prin curent si praf, in birourile ministeriale!

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, i-a răspuns ministrului de Finanțe, spunând că a folosit bugetul PMB pentru oameni, nu în scop electoral.

„Da, recunosc : am alocat resurse cu nemiluita pentru spitale, cumpararea de noi autobuze, ambulante, largirea de artere, modernizarea tevilor de termoficare, consolidarea cladirilor cu bulina, sprijin financiar pentru persoane cu dizabilitati, femei insarcinate, nou nascuti, familii monoparentale, tratamente FIV – proiecte in premiera -, recuperarea parcurilor, a spatiilor verzi, plus subventiile la transport si energie termica etc.

Si da, am taiat robinetul firmelor capusa abonate ani de-a randul la bugetul Capitalei – cele mai multe ale unor membri sau/si simpatizanti/ sponsori ai PDL-PNL. De asta tipa toti acum, in campanie! Vor din nou unul de-al lor la Primarie, sa faca ce stiu ei mai bine! Mult pentru afacerile lor, putin pentru cetateni!

Companiile municipale care sunt si raman ale cetatenilor nu sunt bune, pentru ca fac treaba de calitate si economii la buget! Sa vina din nou capusele lor, sa se mufeze la banii bucurestenilor!

(…) Il invitam si pe domnul minitru, sa spuna in fata bucurestenilor de ce a taiat de la 55 la 50% cota pentru anul acesta, alocata Primariei Generale initial, stiind din start ca banii vot fi insuficienti pentru nevoile Capitalei. In conditiile in care Bucurestiul contribuie cu 25% la PIB-ul Romaniei iar PMB primeste un infim procent de 0,6, fiind singura primarie din tara care nu este lasata sa colecteze impozite locale.

Va urma! Va fi cutremur politic!”, scrie Firea pe Facebook.

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW