Friday, January 27, 2023
Jurnalism corect


Florin Cîțu, despre controlul de la PMB: Arată clar o administrare proastă a banului public

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 12 octombrie 2020 Etichete: , ,

Florin Cîțu a anunțat rezultatele controlului de la Primăria Municipiului București. Ministrul Finanțelor susține că situația privind datoriile primăriei arată că a existat o administrare proastă a banului public.

Inspectorii din cadrul Ministerul Finanțelor Publice au efectuat un control la Primăria Municipiului București, în urma căruia au găsit un prejudiciu de aproximativ 40 de milioane de euro.

Încă de la primul moment la Ministerul de Finanţe, am cerut o situaţie a controalelor activităţii financiare sau a modului în care a fost cheltuiţi banii publici în instituţiile statului. Am cerut această situaţie pentru toate instituţiile statului. Bineînţeles, situaţia pe care am primit-o a fost departe de a fi îmbucurătoare, am găsit companii care nu au avut o analiză a situaţiei economico-financiare făcută în ultimii 10-15 ani. Inspecţiile de la Ministerul Finanţelor Publie au ocolit foarte multe dintre aceste companii ani la rând. Printre acestea, era şi Primăria Municipiului Bucureşti”, a spus Florin Cîțu, în cadrul unor declaraţii de presă.

Florin Cîțu susține că veniturile PMB din acest an au fost încasate în proporție de 99%.

Aş vrea să vă prezint – pentru că e o schimbare de mandat la Primăria Municipiului Bucureşti – aş vrea să ştiţi şi situaţia reală a finanţelor de la primărie, pentru că toţi trăim în acest oraş şi este bine să ştim cum au fost cheltuiţi banii în acest an. Veniturile Primăriei Municipiului Bucureşti în 2020 sunt în jur de 3,5 miliarde lei, acesta este bugetul. Încasările în septembrie sunt la aproape 99%. Deci au fost venituri la Primăria Municipiului Bucureşti”, a declarat Florin Cîţu.

Ministrul Finanțelor a clarificat situația privind subvențiile pentru transportul public și energia termică.

M-am uitat la buget şi bugetul a avut aceste sume prinse în buget, ele au fost prinse pe trimestre, doar că dacă ne uităm la execuţie – şi aici mi-a atras atenţia: la energia termică a fost plătită doar 338 milioane lei până în septembrie, din 935 milioane lei, cât este pentru tot anul, deci o treime, iar la transportul în comun 624 milioane de lei, din 1,4-1,5 miliarde lei”, a precizat ministrul de Finanţe.

Acesta a declarat că situația financiară a Primăriei Capitalei ar arata o administrare proastă a banului public.

Pornind de aici, am mers mai departe şi m-am uitat la datorii. Şi aici situaţia arată rău, arată clar o administrare proastă a banului public. Repet, încasările în septembrie erau la 99%, bugetul a fost construit pe aceste încasări. Banii erau distribuiţi pentru plata subvenţiilor, pentru că această plată nu s-a făcut. Şi aici vine rolul acestei inspecţii”, a adăugat ministrul.

Datoriile pe care Primăria le are către ELCEN și RADET ajung la 837 de milioane de lei.

Sursă foto: Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW