Tuesday, April 16, 2024
Jurnalism corect


UPDATE Florin Cîţu, urmărit penal de DNA în dosarul achiziţiei de vaccinuri anti-COVID

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 6 decembrie 2023

UPDATE: DNA a anunțat oficial începerea urmăririi penale față de fostul premier Florin Cîțu.

Știrea inițială:

Florin Cîțu a fost audiat miercuri în sediul Direcției Naționale Anticorupție în dosarul penal privind achiziția de vaccinuri împotriva COVID-19. Potrivit informațiilor noastre, fostul premier al României a fost pus sub acuzare de procurori, după ce anterior Parlamentul a aprobat cererea acestora de ridicare a imunității.

„Mi-am exercitat atribuțiile de prim-ministru cu respectarea legislației în vigoare. Nu pot să vă dau alte detalii”, a afirmat Florin Cîțu, la ieșirea din sediul DNA.

Florin Cîțu este cercetat de Direcția Națională Anticorupție, alături de foștii miniștri ai sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, în dosarul legat de achiziția vaccinurilor împotriva COVID-19

Procurorii susțin că cei trei oficiali ar fi aprobat achiziția a 52,8 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19, cu toate că nu era nevoie în acel moment. Acestea valorează peste 1 miliard euro, sumă ce reprezintă prejudiciul în acest dosar.

„În perioada ianuarie – mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer ¬și Moderna), în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane. Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 1 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului”, au transmis procurorii DNA.

DNA susține că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de cinci zile de la notificarea primită de la Comisia Europeană, o clauză de „opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

În total, România a comandat în jur de 90 milioane de doze de vaccin anti-COVID de la Pfizer și Moderna, dintre care au fost utilizate circa 14 milioane de doze.

CITEȘTE ȘI: Ce spun Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă despre ancheta care îi vizează

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW