Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Florin Cîțu anunță că proiectul de securitate națională va ajunge în Parlament săptămâna viitoare

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 9 martie 2022

Florin Cîțu, președintele Senatului și liderul PNL, a anunțat miercuri, 9 martie, că proiectul privind securitatea națională va ajunge în Parlament săptămâna viitoare, însă mai trebuie aduse câteva modificări, la care se lucrează în aceste zile.  

„Au fost discuții inițiale, sperăm ca proiectul să fie adoptat săptămâna următoare. Proiectul a fost în CSAT, este discutat, vine spre Parlamentul României. Deocamdată se uită experții partidelor la el, vedem ce mai e de adăugat. E mai mult despre aceste modificări, România permite trupelor străine să vină pe teritoriul României”, a declarat, miercuri, Florin Cîțu.

Acesta a punctat că proiectul nu modifică Constituția.

În plus, liberalul a precizat că nu au existat discuții în coaliție despre încorporarea tinerilor, în contextul în care mai multe publicații, inclusiv Main News, au relatat despre proiectul prin care ar urma să fie reglementată „situația de criză”, ceea ce ar crea cadrul legal necesar pentru autorități să ia măsuri în contextul unei situații tensionate de securitate la granițele sau în interiorul țării, cum ar fi intrarea în rezerva generală a bărbaților cu vârsta între 18 și 60 de ani.

„Constituția spune foarte clar că orice ține de situație de urgență, Parlamentul are ultimul cuvânt. Este legislația care trebuie adaptată la nevoile de azi (…) Nu am discutat despre încorporarea tinerilor (…) Ar trebui să treacă săptămâna viitoare prin Parlament, ar trebui adoptat în ședință de guvern (…) România are o armată, știți cum funcționează lucrurile în România. Acel proiect de lege nu a fost prezentat în coaliție, acel proiect de lege nu mai este de actualitate. S-a discutat despre Off-shore, acest pachet al legilor pentru securitate națională, este un update pe ce avem azi, s-a discutat despre noi capacități de energie”, a dat Florin Cîțu asigurări.

CITEȘTE ȘI Proiectul pentru introducerea „situației de criză”: Bărbații cu vârsta între 18 și 60 de ani intră în rezerva generală

Context

Main News a relatat marți că Guvernul discută, în aceste zile, proiectul prin care ar urma să fie reglementată „situația de criză”, ceea ce ar crea cadrul legal necesar pentru autorități să ia măsuri în contextul unei situații tensionate de securitate la granițele sau în interiorul țării.

Potrivit proiectului obținut de Main News, situația de criză este „situația în care societatea se confruntă cu mari dificultăți generate de apariția unuia sau mai multor incidente pe teritoriul național, la nivel regional sau internațional, sau de amenințări, riscuri și vulnerabilități prin care sunt grav perturbate sau amenințate condițiile de viață, sănătate și mediu, proprietatea, stabilitatea politică, economică sau socială, ordinea publică, securitatea și apărarea națională, precum și alte valori constituționale care impun adoptarea de măsuri specifice prin acțiunea unitară a autorităților și instituțiilor statului român, pentru înlăturarea cauzelor, gestionarea efectelor și revenirea la starea de normalitate”.

Totodată, proiectul definește și rezerva militară a României: „resursele umane care pot fi folosite pentru instruire, completarea forțelor destinate apărării și îndeplinirea unor misiuni pe timpul stării de urgență, al stării de asediu, al stării de mobilizare sau al stării de război”. Astfel, rezerva militară a României va fi compusă din rezerva operațională și rezerva generală.

„Rezerva generală este formată din toți cetățenii români, bărbați, cu vârsta între 18 și 60 de ani, care nu sunt cuprinși în rezerva operațională. Cadrele militare în rezervă care nu sunt cuprinse în rezerva operațională sunt incluse în rezerva generală”, se arată în proiectul de lege pregătit de Guvern.

Mai mult, cetățenii care îndeplinesc serviciul militar activ sau în rezervă, cei încorporabili (între 20 și 35 de ani) și cei cu vârste între 35 și 60 de ani vor fi obligați să își îndeplinească îndatoririle militare.

Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a susținut că proiectul citat de Main News nu este asumat de Guvern.

„Proiectul ajuns în media era o colecţie de prevederi din mai multe legi, fără expunere de motive, fără detalii. Nu este de actualitate. Era un draft, nu era pregătit pentru a intra în transparenţă. Când avem un proiect, anunţăm noi opinia publică”, a declarat Vasile Dîncu, pentru Agerpres.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW