Thursday, June 13, 2024
Jurnalism corect


Florin Cîțu a declarat că deficitul bugetar ar putea să depășească 5% în anul 2020

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 30 martie 2020 Etichete: , , ,

România îşi poate acoperi necesarul de finanţare pentru o perioadă de cinci luni, însă, pandemia de coronavirus afectează în mod semnificativ veniturile, iar deficitul bugetar pe anul 2020, ar putea depăși 5% din produsul intern brut, a declarat luni ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, pentru agenția Reuters.

Întrebat dacă România va solicita finanțare din partea FMI în cursul acestui an, Florin Cîţu a exclus pentru moment acestă opțiune.

„Obiectivele pe termen scurt sunt finanţarea deficitului existent, plata pensiilor şi salariilor şi a cheltuielilor medicale, desigur, şi există finanţare pentru ele. Rezerva de finanţare acoperă puţin peste cinci luni”, a declarat Florin Cîţu.

Acesta a mai precizat că Ministerul Finanţelor înregistrează deja o diminuare a veniturilor la buget şi, deşi nu a precizat care va fi noua ţintă de deficit, a spus că va depăşi 5% din PIB.

Florin Cîţu a declarat că se aşteaptă la o revenire economică în formă de „V”, în a doua jumătate a anului, pe baza comportamentului actual al multor companii care au decis să îngheţe producţia în loc să facă concedieri.

Potrivit Reuters, analiştii avertizează că spaţiul fiscal al României necesar pentru a aborda criza coronavirusului este unul limitat deoarece România se confruntă cu o adâncire a deficitului de cont curent, iar măsurile fiscale generoase aprobate înaintea alegerilor locale şi parlamentare din acest an au pus presiuni asupra perspectivelor de rating.

Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW