Friday, June 14, 2024
Jurnalism corect


Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă, puși oficial sub învinuire de DNA. Ce acuzații le aduc procurorii

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 24 mai 2024

Direcția Națională Anticorupție a anunțat vineri punerea sub acuzare a fostului prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, fostului șef al Direcției juridice a SRI, Dumitru Dumbravă, avocatului Doru Trăilă, și a lui Dan Tocaci. Cei patru sunt cercetați penal pentru trafic de influență, după ce ar fi primit bani de la omul de afaceri Cătălin Hideg pentru ca acesta să obțină o sentință mai blândă într-un dosar penal. 

Potrivit DNA, în perioada martie 2023 – aprilie 2024, Coldea, Dumbravă și Trăilă i-ar fi pretins lui Hideg suma de 700.000 euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că ar avea influență asupra unor magistrați din cadrul unor instanțe de judecată și că i-ar putea determina pe aceștia pronunțe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat.

După mai multe negocieri, arată procurorii, cei trei i-ar fi redus lui Hideg suma cerută la 600.000 euro plus TVA, iar plata urma să se facă în trei tranșe egale. În urma acestei înțelegeri, susține DNA, Hideg ar fi făcut o plată parțială de aproximativ 100.000 de euro.

Procurorii desfășoară acte de urmărire penală și față de alte firme pentru spălare de bani.  Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei patru inculpați trebuie să respecte o serie de obligații, între care să nu părăsească teritoriul României și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.

De asemenea, Coldea, Dumbravă și Trăilă vor trebui să depună o cauțiune în valoare de 500.000 lei, în timp ce Tocaci va trebui să depună o cauțiune de 150.000 lei. Sumele vor fi consemnate pe numele lor, la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție, sau prin constituirea unor garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita acelorași sume de bani, în favoarea DNA.

Sursa foto:

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW