Sunday, August 14, 2022
Jurnalism corect


Flagrant în biroul unui șef de la Prefectura Mehedinți. Șpagă de 30 000 de euro în schimbul unui teren. Procurorii DNA au reținut doi funcționari publici

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 10 iulie 2020 Etichete: , , , , , , ,

Procurorii DNA au dispus reținerea pentru 24 de ore a a inculpaților Constantin Vintilă, șef al Serviciului Juridic din cadrul Instituției Prefectului Mehedinți și Iancu Cătălin Preduț, director executiv al Direcției Cadastru Fond Funciar din cadrul Primăriei municipiului Drobeta Turnu Severin. 

Cei doi inculpați urmează să fie prezentați în cursul zilei de vineri Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Reținerea celor doi funcționari publici a fost dispusă după o acțiune de prindere în flagrant care a avut loc în biroul lui Constantin Vintilă care ocupă funcția de șef al Serviciului Juridic din cadrul Instituției Prefectului Mehedinți și de membru al Comisiei județene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor.

Constantin Vintilă a fost reținut pentru ” săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (2 acte materiale), spălarea banilor și complicitate la luare de mită”, în timp ce Iancu Cătălin Preduț a fost reținut pentru pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

Acuzațiile procurorilor DNA

„Inculpatul Vintilă Constantin, în calitatea sus menționată, ar fi cerut și ar fi primit o sumă de bani de la o persoană (martor), pentru a face demersurile administrative pe care le avea în atribuție, astfel încât persoana respectivă să poată intra în posesia unui teren de 5.000 mp în intravilanul municipiului Drobeta Turnu Severin. Persoana respectivă era îndreptățită să intre în posesia suprafeței de teren ca moștenitor, după ce câștigase in instanță dreptul de reconstituire.

Concret, în schimbul banilor, inculpatul Vintilă Constantin ar fi formulat, în numele persoanei îndreptățite, o cerere pentru punerea în posesie cu terenul de 5.000 mp și pentru a-i facilita emiterea unei hotărâri favorabile de către Comisia de fond funciar.

După ce ar fi formulat și depus cererea menționată, inculpatul Vintilă Constantin ar mai fi pretins,  în cursul anului 2019, de la aceeași persoană, și cedarea cu titlu gratuit a unei suprafețe de 1.000 de mp pentru sine.  În schimb, acesta s-ar fi angajat să asigure eliberarea efectivă a titlului de proprietate și punerea în posesie efectivă cu terenul de 5.000 mp situat în intravilanul municipiului Drobeta Turnu Severin.

Ca urmare a presiunilor constante exercitate de inculpatul Vintilă Constantin, în perioada mai – iunie 2020, asupra persoanei îndreptățite, aceasta a încheiat la notar, la data de 9 iunie 2020, un contract de dezmembrare a suprafeței de 5.000 mp teren și de vânzare-cumpărare a unei părți de  1.000  mp de teren către inculpatul  Vintilă Constantin. În realitate, contractul respectiv fusese încheiat și autentificat doar pentru a masca bucata de teren de 1.000 mp ce urma sa fie cedată funcționarului, drept mită.

Pentru finalizarea cu succes a procedurii administrative de reconstituire a dreptului de proprietate, și inculpatul Preduț Iancu Cătălin, director executiv al Direcției de Cadastru și Fond Funciar din cadrul Primăriei mun. Drobeta Turnu Severin ar fi pretins de la aceeași persoană, în cursul anului 2019, prin intermediul inculpatului Vintilă Constantin, cedarea cu titlu gratuit a unei suprafețe de 1.000 de mp.

În perioada 1  – 9 iulie 2020,  s-ar fi convenit ca,  în locul transferării gratuite a bucății de teren de 1.000 mp,  inculpatul Preduț Iancu Cătălin să primească efectiv o sumă de bani în numerar – 30.000 de euro.

La data de 9 iulie 2020,  pentru sprijinul acordat persoanei îndreptățite la reconstituirea dreptului de proprietate, inculpatul Preduț Iancu Cătălin ar fi primit  banii pretinși, respectiv 30.000 de euro, în biroul inculpatului Vintilă Constantin, împrejurare în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW