Saturday, February 24, 2024
Jurnalism corect


Firmele din HORECA, scutite de plata impozitului specific pentru încă trei luni. Anunțul făcut de șeful Cancelariei premierului

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 16 iunie 2020 Etichete: , , , , ,

Șeful Cancelariei premierului Ionel Dancă a anunțat, la finalul ședinței de Guvern de marți, că firmele din domeniul HoReCa vor fi scutite pentru încă 90 de zile, respectiv trei luni, de la plata impozitului specific. Decizia face parte dintr-o serie de măsuri fiscal-bugetare adoptate de executiv.

Ionel Dancă a precizat că plata acestui impozit se va amâna de la 25 iulie la data de 25 octombrie.

„Prin ordonanţa de urgenţă iniţiată de Ministerul Economiei, în domeniul HORECA au fost adoptate două reglementări importante, respectiv scutirea de la plata impozitului specific pentru acest domeniu pentru o perioadă de 90 de zile care se adaugă la perioada anterioară, de 60 de zile, perioada stării de urgenţă, perioadă pentru care au fost scutiţi de la plata impozitului specific. Mecanismul în baza căruia se va aplica această scutire este următorul: impozitul acesta este un impozit anual datorat de către operatorii economici din zona hoteluri, restaurante, cafenele şi din cuantumul impozitului anual, calculat la 365 de zile, se scade perioada de 90 de zile pentru operatorii economici care beneficiază de această facilitate, la care se adaugă cele 60 de zile anterioare”, a explicat Ionel Dancă, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria, informează Agerpres.

Plata acestui impozit se va face până la data de 25 octombrie, astfel fiind amânat termenul de 25 iulie, a precizat şeful Cancelariei premierului.

Dancă a mai anunțat că o altă măsură adoptată de Guvern prevede scutirea agenţilor economici care desfăşoară activităţi pe plajă de plata uneia dintre tranşele taxei de administrare.

„Operatorii economici din zona turistică şi de hoteluri, restaurante, cafenele care deţin în administrare proprietăţi pe plajă, astăzi, în baza acestui act normativ, au fost scutiţi de una dintre cele trei tranşe de plată la care aveau obligaţia pentru anul 2020. Operatorii economici care desfăşoară activităţi pe plajă, care au în administrare aceste spaţii, erau obligaţi la plata unor taxe de administrare a acestor plaje, în număr de trei tranşe. Potrivit acestui act normativ, sunt scutiţi de una dintre aceste tranşe cei care aveau obligaţia de plată în trei tranşe. Cei care aveau obligaţia de plată în două tranşe sunt scutiţi de 30% din cuantumul datorat”, a spus Ionel Dancă.

Conform șefului Cancelariei premierului, anumiți operatorii economici care-și plătesc taxele vor putea beneficia de o bonificaţie de 10% din impozitul datorat, în funcție de când efectuează plata.

 „Tot în cadrul aceluiaşi act normativ a fost adăugată, la facilitatea privind acordarea unor bonificaţii pentru cei care au plătit impozitul pe profit sau alte impozite specifice pentru primul trimestru al anului, au fost adăugate două noi perioade care pot face obiectul acestei bonificaţii, respectiv trimestrul doi şi trimestrul trei al anului. Respectiv, pentru cei care plătesc până la 25 iulie impozitele aferente trimestrului doi şi cei care plătesc până la 25 octombrie impozitele aferente trimestrului trei – bonificaţie de 10% din impozitul datorat”, a mai explicat Dancă.

De asemenea, au fost prelungite sau prorogate unele termene în ceea ce priveşte obligaţiile de plată.

„Pe perioada stării de urgenţă plus un număr de alte zile, ulterior acestei stări de urgenţă, operatorii economici au beneficiat de posibilitatea suspendării unor obligaţii de plată, iar pentru această perioadă nu erau calculate dobânzi şi penalităţi de întârziere. De asemenea, aveau posibilitatea solicitării reeşalonării obligaţiilor de plată scadente în această perioadă. Potrivit noului act normativ, perioada până la care ei beneficiază de această facilitate, respectiv de suspendarea obligaţiei de plată fără a se calcula dobânzi şi penalităţi, se prelungeşte până la 25 octombrie”, a menționat Dancă.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW