Friday, July 26, 2024
Jurnalism corect


Firma unui fost director al companiei de drumuri, câștigătoare la licitația pentru Filiași – Drobeta Turnu Severin

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 13 februarie 2023 Etichete: , , ,

O asociere condusă de firma DP CONSULT S.A., patronată de Mircea Pop, fost director al CNADNR (n.r. – actuala CNAIR) a fost desemnată luni, 13 februarie, câștigătoare la licitația pentru elaborarea studiului de fezabilitate necesar construirii lotului Filiași – Drobeta Turnu Severin al drumului de mare viteză Filiași – Lugoj.

Ofertantul desemnat câștigător a oferit prețul de 21 milioane lei fără TVA. Lungimea lotului este de aproximativ 70 km. Durata contractului este de 20 de luni, din care 18 luni sunt destinate pentru realizarea Studiului de Fezabilitate.

„Semnarea contractului va putea fi posibilă după expirarea perioadei de depunere a eventualelor contestații și respectiv după soluționarea contestaților/plângerilor formulate în cadrul procedurii de atribuire”, precizează reprezentanții CNAIR.

Un drum de mare viteză care să lege Oltenia de Banat riscă să rămână pentru mulți ani doar o promisiune. La aproape un an distanță după ce CNAIR a anulat prima licitație pentru realizarea studiului de fezabilitate și lansat o alta, împărțită în patru loturi, niciun contract nu este semnat.

Licitația în varianta Drulă, anulată după venirea lui Grindeanu

CNAIR a anulat pe în martie 2022 procedura privind realizarea studiului de fezabilitate necesar construirii drumului de mare viteză Craiova – Lugoj, câștigată inițial de firma Egis România. motivul invocat fiind legat de o presupusă suprapunere de traseu viitorului drum de mare viteză Craiova – Târgu Jiu, care ar urma să treacă prin apropierea orașului Filiași.

Numai că, traseul drumului Craiova – Lugoj nu era stabilit. Acesta ar fi urmat să fie definitivat tocmai prin acest studiului de fezabilitate pentru care CNAIR a lansat licitația. Deci nici vorbă de suprapunere. Proiectantul ar urma să analizeze variantele de traseu, evident, ținând cont și de celălalt proiect.

Grindeanu s-a grăbit să lanseze altă licitație

Pe 18 aprilie 2022, așa cum anterior anunțase și ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, CNAIR a lansat o altă licitație, tot pentru realizarea unui studiu de fezabilitate, de această dată între Filiași și Lugoj.

Procedura a fost împărțită în patru loturi, spre deosebire de precedenta, în care întregul traseu urma să fie atribuit unui singur proiectant. Motivul invocat a fost legat de accelerarea proiectului. Numai că socoteala din Palatul CFR nu s-a potrivit cu cea din târg.

Între timp, chemat să judece legalitatea anulării primei licitații, Consiliul Național de Soluționarea Contestațiilor a decis că s-a făcut ilegal și a obligat CNAIR să o reia. Numai că oamenii din subordinea lui Sorin Grindeanu n-au făcut nimic în acest sens și au mers înainte cu noua licitație.

Pentru primele trei loturi, de la Filiași la Caransebeș, compania de drumuri a desemnat câștigătoare o asociere condusă de Irimat Cons. Lotul 4 încă se află încă evaluare. Cu toate acestea, niciun contract nu a fost semnat, după ce contestația depusă de Egis a fost admisă de Consiliul Național de Soluționarea Contestațiilor și Curtea de Apel București. Prin urmare, urmează o nouă rundă de evaluare.

Sursa foto: Inquam Photos / Bogdan Dănescu

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW