Sunday, May 26, 2024
Jurnalism corect


Firea își arogă meritele pentru Pasajul Doamna Ghica. Cine și cum a contribuit în realitate

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 11 septembrie 2023

Într-o intervenție avută la Antena 3, duminică seară, fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea a susținut că cea mai mare parte a lucrărilor la Pasajul Doamna Ghica ar fi fost efectuată în timpul mandatului său. În realitate, în momentul în care Nicușor Dan a intrat în primărie, spre finalul anului 2020, stadiul lucrărilor era de 48,75%, în vreme ce municipalitatea achitase doar 20% din valoarea întregului contract.

„Cel mai mult m-am gândit la dezamăgirea pe care o suportă bucureştenii, dar mă gândesc de trei ani la această dezamăgire pentru că s-au promis foarte multe lucruri într-o campanie furibundă şi s-au întâmplat foarte puţine. Săptămâna aceasta s-a tăiat panglia celui mai măreţ proiect al domnului Nicuşor Dan, care înseamnă 30% dintr-un proiect al administraţiei PSD – Gabriela Firea, consilieri generali ai PSD, 70% din proiect realizat în opt luni, mă refer la Pasajul Doamna Ghica şi doar 30% în trei ani. Vă daţi seama ca şi comparaţie cam cum stau lucrurile în administraţia din Bucureşti”, a afirmat Firea.

Primăria Capitalei a inaugurat joi, 7 septembrie, Pasajul Doamna Ghica. Început în anul 2019 de administrația Firea, obiectivul ar fi trebuit finalizat în termen de un an, înainte de alegeri, însă lucrările au intrat în impas, după ce constructorul, compania municipală Trustul de Clădiri Metropolitane, nu a reușit să achiziționeze tablierul metalic, iar municipalitatea nu a mai putut efectua plăți pentru investiții din cauza popririi puse de familia Constanda.

În momentul în care Nicușor Dan a intrat în primărie, spre finalul anului 2020, stadiul lucrărilor era de 48,75%, în vreme ce municipalitatea achitase doar 20% din valoarea întregului contract.

După deblocarea conturilor, Primăria Capitalei s-a asociat cu Primăria Sectorului 2 și a reluat plățile către TCM, iar lucrările au reînceput, însă ritmul a fost extrem de lent. În plus, piesa principală a pasajului, tablierul metalic, lipsea.

TCM a încercat să o achiziționeze de pe piața liberă, încă din timpul mandatului Gabrielei Firea, însă licitația s-a anulat. Apoi a organizat o nouă licitație, de data aceasta în mandatul lui Nicușor Dan, însă și aceasta a fost fără succes. Abia la a treia încercare, compania municipală a reușit încheierea contractului cu o firmă din Italia.

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW