Thursday, October 28, 2021
Jurnalism corect


Firea, atac la ministrul Sănătății după înlocuirea lui Streinu Cercel din comisia anti-Covid: Prin răzbunare nu se va inventa vaccinul. Cu ce a greșit?

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 23 aprilie 2020 Etichete: , ,

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a reacționat dur după decizia ministrului Sănătății de a-l înlocui pe medicul Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului Matei Balș, de la conducerea comisiei anti-Covid-19 din Ministerul Sănătății.

„Prin răzbunare nu se va inventa vaccinul anti-covid! Și nici nu se va limita răspândirea virusului. Într-o vreme în care toți specialiștii trebuie să fie ascultați și susținuți (nu avem așa mulți!), ne răfuim cu ei și îi ducem în malaxorul politic. Suntem normali (la cap)? Nu putem îngropa securea războiului politic dement măcar cât suferă toată țară, toată planeta?”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.

Firea susține că măsura privind carantinarea persoanelor de peste 65 de ani la hotel „s-a dovedit a fi o minciună”.

„Și, în fond, cu ce a greșit? S-a dovedit a fi o minciună confecționată cea despre carantinarea tuturor persoanelor de peste 65 de ani la hotel. Documentul din februarie se referea la seniorii care nu au familie și prieteni care să-i aprovizioneze cu medicamente și alimente. Iar în privința proiectului privind testarea pe scară largă a ceratenilor, unde e vina? Toate țările aplică, deja, astfel de soluții medicale. Sunt utile, necesare, chiar vitale”, a continuat Firea.

Ea a precizat că „ar fi ieșit în apărarea oricărui medic nedreptățit”.

Streinu Cercel, demis de ministrul Sănătății

Conducerea Ministerului Sănătății a decis modificarea Comisiei pentru managementul clinic și epidemiologic al COVID 19 prin introducerea mai multor specialiști în boli infecțioase, cardiologie, epidemiologie, hematologie, precum și înlocuirea  doctorului Adrian Streinu Cercel din funcția de președinte al acestei comisii.

Decizia vine după ce managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” a elaborat un proiect intitulat „Programul <<VACANȚA MARE>> de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/Covid-19>>  care include și măsuri precum separarea vârstnicilor de familii pentru o perioadă de trei luni și izolarea totală în categoria de vârstă 40-65 de ani, „în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie”. Aceste informații au stârnit un val de temeri și reacții aprinse în spațiul public.

În planul medicului Cercel grupele de risc sunt redefinite astfel:

 • Persoanele din grupa de vârstă de peste 65 de ani;
 • Persoanele din grupa de vârstă 40-65 de ani;
 • Persoanele cu vârstă sub 40 de ani:
 • Persoanele cu boli cronice, indiferent de vârstă.

Iohannis, către vârstinici: Stați liniștiți! Nu vine nimeni să vă ia din casă

Și președintele Klaus Iohannis a criticat proiectul lui Cercel, spunând că este o măsură aberantă.

„A apărut o idee care a dus la foarte multă neliniște. Într-un astfel de plan, cineva propunea o măsură aberantă, cum că persoanele peste 65 de ani să fie carantinate. Așa ceva nu se va întâmpla. Este inacceptabil. Trăim într-o societate liberă care se procedează, dar nu venim cu astfel de măsuri totalitare. Persoanelor în vârstă le spun „stați liniștiți”. Nu vine nimeni să vă ia din casă”, a declarat președintele.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  MainNews

  FREE
  VIEW