Monday, May 27, 2024
Jurnalism corect


Finlanda, cel mai nou membru al NATO, şi alte două state nordice găzduiesc un exerciţiu aerian de o amploare fără precedent

By news.ro , in Stirile zilei , at 29 mai 2023

Exerciţii de amploare la care participă aproximativ 150 de avioane de luptă din ţări occidentale, printre care Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa, au început luni în Finlanda, Suedia şi Norvegia, au anunţat forţele aeriene finlandeze, relatează AFP.

Organizat o dată la doi ani de către ţările nordice începând din 2013, exerciţiul „Arctic Challenge” din acest an reuneşte 14 state.

Manevrele urmează să dureze în aceste trei ţări – care se învecinează cu Rusia – aproape două săptămâni, potrivit Finlandei, cel mai nou membru al NATO, care conduce operaţiunea „Arctic Challenge”.

„Exerciţiile au început (…) Prima noastră rotaţie este în curs de desfăşurare”, a declarat pentru AFP colonelul Henrik Elo, din cadrul forţelor aeriene finlandeze. „Acesta este cel mai mare exerciţiu de până acum”, a subliniat colonelul Elo.

Ţara nordică a pus capăt unor decenii de neutralitate şi nealiniere militară după invazia Moscovei în Ucraina, aderând la NATO la începutul lunii aprilie. Suedia, la rândul său, speră să devină membru NATO cu drepturi depline până la summitul Alianţei Nord-Atlantice din iulie, de la Vilnius.

Organizat o dată la doi ani de ţările nordice începând din 2013, „Arctic Challenge” reuneşte anul acesta 14 state – 12 ţări membre NATO plus Suedia, care este în curs de aderare, şi Elveţia.

Avioane americane F-35 şi avioane din mai multe ţări europene, Rafale şi Mirage franceze, F-16 daneze şi olandeze, F-18 finlandeze şi elveţiene şi Gripens suedeze participă la acest exerciţiu, care se va încheia la 9 iunie.

Avioanele vor fi staţionate în nordul Norvegiei, Suediei şi Finlandei, precum şi la baza finlandeză de la Pirkkala-Tampere.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW