Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Finanțarea voucherelor pentru alimente și rechizite este în impas / Comisia Europeană nu și-a dat acordul pentru relocarea fondurilor europene 

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 13 aprilie 2022

Anunțate cu surle și trâmbițe de liderii coaliției PSD-PNL-UDMR, voucherele pentru achiziția de alimente și rechizite nu au încă o sursă de finanțare certă. Într-o declarație acordată pentru Europa Liberă, ministrul interimar al proiectelor europene, Marcel Boloș, a recunoscut că nu există niciun dialog oficial cu Comisa Europeană în vederea relocării fondurilor prevăzute în alte programe operaționale pentru plata acestor vouchere, așa cum anunțase deja prim-ministrul Nicolae Ciucă. 

„Avem două variante. Varianta unu este a banilor care sunt în risc de pierdere pentru România, deoarece suntem aproape de sfârșitul perioadei de programare și din 22 de miliarde de euro cât avem pe politica de coeziune, astăzi, doar 12 de miliarde de euro sunt folosiți. Vorbesc de fostul exercițiu financiar 2014 – 2020. Pentru banii care se află în situația de a fi pierduți este nevoie de modificarea regulamentelor Comisiei Europene, ce ar însemna ca întreaga sumă care este prevăzută pentru această măsură temporară anunțată de guvernul României (n.r. – vouchere de 50 de euro) să fie acoperită din disponibilul ce rezultă perioadei de programare 2014 – 2020”, a declarat Marcel Boloș pentru Europa Liberă.

Mai mult, Boloș recunoaște posibilitatea ca executivul comunitar să răspundă negativ cererilor reprezentanților României, astfel că la nivelul instituției ar fi luată în calcul posibilitatea includerii măsurii spre finanțare prin următorul exercițiu financiar multianual

„Scenariul numărul doi, care este de asemenea perfect legal, și este o continuare a programelor pe care le-am avut și în vechea perioadă de programare este acela în care folosim resursele de același tipuri de programe, avem programul operațional dedicat persoanelor vulnerabile (POIDS) și care asigură, așa cum s-a declarat aseară, jumătate din banii pe care guvernul i-a pus în discuție și i-a prezentat în cadrul pachetului de măsuri economico-sociale. Acestea sunt cele două variante”, a mai spus Marcel Boloș.

Ciolacu susține că acordarea voucherelor va începe cu bani de la buget

Întrebat miercuri, 13 aprilie, despre aceste probleme, președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a dat asigurări că măsura se va aplica în perioada imediat următoare, însă mai întâi cu fonduri de la bugetul de stat, până când Comisia Europeană va da undă verde relocării anumitor fonduri.

„A explicat prim-ministrul foarte clar. Sunt și din fonduri UE și din buget. În acest moment, domnul Boloș avusese o discuția. Nu trebuie să modificăm niciun regulament european, există axă pe care o putem accesa”, a declarat Marcel Ciolacu.

Coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR a aprobat luni, 13 aprilie, un pachet de măsuri estimat la 17,3 miliarde lei. Liderii Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor au susținut că o parte importantă din această sumă – 7,2 miliarde lei – ar urma să fie asigurată din fonduri europene nerambursabile. Printre măsurile se numără și acordarea unor vouchere de 50 euro, la fiecare două luni, pentru persoanele cu venituri reduse și pentru cele cu dizabilități, dar și vouchere de 30 euro pentru elevi în vederea achiziționării de rechizite.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *