Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Final de anchetă în cazul angajărilor trucate de la Serviciul de Ambulanță Neamț. Dosarul a fost trimis în judecată de DNA

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 25 octombrie 2022 Etichete: , , , , ,

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au anunțat marți, 25 octombrie, că dosarul angajărilor trucate la Serviciul de Ambulanță Județean Neamț (SAJ Neamț) a fost trimis în judecată. Fostul manager general al SAJ Neamț, Dan Morenciu, este acuzat că ar fi luat mită de 22 de ori.

Dan Morenciu a fost trimis în judecată sub control judiciar, în timp ce alte 15 persoane, angajate în cadrul SAJ Neamț, au fost trimise în judecată în stare de libertate.

Două persoane, asistenta șefă în cadrul SAJ Neamț, Elena Preda, și un fost reprezentant al Ordinului Asistenților Medicali Generaliști și membru în comisia de examinare, Ionuț Doarbeș, sunt, la rândul lor, acuzați de luare de mită.

Celelalte 13 persoane, acuzate de DNA de dare de mită, au semnat acorduri de recunoaștere a vinovăției și au acceptat pedepse cuprinse între 1 an și 6 luni și 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare.

Dosarul a fost trimis judecătorilor de la Tribunalul Neamț.

82.000 de euro pentru șeful SAJ Neamț

Procurorii DNA arată că, între 2 și 18 mai, SAJ Neamț a organizat un examen pentru ocuparea unor posturi pe perioadă nedeterminată, pentru personalul care fusese angajat fără concurs în timpul pandemiei de COVID-19.

Astfel, Dan Morenciu, ajutat de subalternii Elena Preda, Luminița Rozoschi și Gladior Andronache, ar fi cerut de la 22 de persoane sume cuprinse între 5.000 și 10.000 de euro pentru a le declara admise la concursul menționat, arată anchetatorii.

Morenciu a fost prins în flagrant în timp ce ar fi primit pe o stradă din Piatra Neamț suma de 40.000 de euro, ce viza 9 persoane.

În total, șeful SAJ Neamț ar fi primit 82.000 de euro.

Sumele stabilite inițial, mărite de subalternii lui Morenciu

Numai că subalternii lui Morenciu ar fi decis să ceară cu 1.000 de euro mai mult față de suma stabilită inițial (5.000 de euro/candidat), mai notează procurorii.

Astfel, în ziua în care Dan Morenciu a fost prins în flagrant, Elena Preda ar fi avut cu 14.000 de euro mai mult decât a fost stabilit inițial, iar suma ar fi fost împărțită cu Lumința Rozoschi, în incinta SAJ Neamț.

O situație asemănătoare ar fi avut loc în cazul altor 10 candidați. Maria Rozoschi și Gladior Andronache i-ar fi dat șefului SAJ Neamț suma de 27.000 de euro, cum era stabilit, în timp ce restul, de 16.000 de euro, ar fi fost împărțiți între ei, potrivit sursei citate.

Totodată, 2 membri din comisia de examinare ar fi primit câte 1.500 de euro, pentru a se asigura că nu vor fi probleme în timpul examenului.

Ca urmare a demersurilor descrise mai sus, beneficiind de ajutorul membrilor comisiei de concurs, toți cei 22 de candidați au fost declarați admiși în condițiile în care mulți dintre ei, nu ar fi dovedit că au avut cunoștințele necesare promovării examenului”, se arată în comunicatul DNA.

Sursă foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Comentarii