Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Filmul procesului în care este judecat Liviu Dragnea – Unde s-a blocat dosarul liderului PSD

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 15 aprilie 2019

Instanța supremă a judecat astăzi un nou termen din dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, cauză în care Liviu Dragnea este acuzat de instigare la abuz în serviciu și fals intelectual. Deși la ședința anterioară judecătorii au anunțat că ar putea fi ultimul termen, completul a decis amânarea ședinței pentru respectarea dreptului la apărare al inculpaților, după ce DNA a cerut sesizarea CCR.

La sosirea la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), liderul PSD a fost întâmpinat de sute de oameni, contestatari și susținători. Unii dintre manifestanți au scandat împotriva lui Liviu Dragnea și a PSD, alții având sloganuri de susținere. Ulterior apariției lui Liviu Dragnea, mai multe persoane s-au îmbrâncit, unele fiind ridicate și amendate de jandarmi pentru că au provocat scandal.

La sosire și la plecare, Liviu Dragnea a fost escortat de jandarmi, dispozitivul de forțe de ordine de la sediul ÎCCJ fiind suplimentat.

La ora 11.00, președintele PSD a mers direct în sala de judecată, unde a stat alături de avocați, consultându-se din când în când cu aceștia. Ședința a început cu o întârziere de jumătate de oră, după ce unul dintre cei 5 magistrați, Simona Encean, a cerut să se abțină.

Cererea a venit după ce în presă au apărut articole referitoare la anumite postări pro PSD ale soțului său. Solicitarea a fost respinsă, însă ulterior avocatul lui Liviu Dragnea a cerut recuzarea ei pe motiv că îi este afectată imparțialitatea. Și această cerere a fost respinsă, iar instanța a trecut la audieri.

Olguța Șefu, unul dintre inculpați, a dat declarații în fața instanței de apel, fiind urmată de Liviu Dragnea. Liderul social-democrat și-a susținut, din nou, nevinovăția, susținând că e convins că dosarul său este unul politic.

Ulterior, mai mulți avocați au cerut amânarea până la pronunțarea unei decizii de către CCR privind componența completelor specializate. La rândul său, DNA a cerut schimbarea încadrării juridice a faptelor, context în care avocatul lui Liviu Dragnea a adus în discuție posibila prescripție a faptelor.

În continuarea dezbaterilor, procurorul de ședință a cerut sesizarea CCR privind un articol din Codul Penal și unul din Legea 78/2000.

Unul dintre textele in legătură cu care s-a cerut sesizarea Curții se referă la completurile specializate din prima instanță, DNA susținând că este neclară noțiunea. Al doilea are legătură cu prescripția, invocându-se lipsa de claritate privind modul de aplicare al acestei proceduri.

Ca urmare a punerii în discuție a sesizării CCR, avocații s-au repliat și au invocat și aceste solicitări pentru amânarea termenului. Instanța a invocat dreptul la apărare în legătură cu sesizările cerute de DNA și a amânat dosarul pentru 20 mai, dată la care ar putea avea loc ultimul termen.

Dacă și pe 20 mai procesul se va amâna, există posibilitatea ca judecata să fie reluată, întrucât un membru al completului, Luciana Mera, se va pensiona începând cu 1 iunie. În astfel de cazuri, inculpații solicită și obțin reluarea judecării cauzei pentru ca noul magistrat să cunoască dosarul în detaliu.

Pe tot parcursul procesului, din sala de judecată s-au auzit scandările sutelor de manifestanți.

Liviu Dragnea a fost condamnat de prima instanță la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare. Liderul PSD a făcut apel și a cerut achitarea, iar procurorii au contestat, cerând o pedeapsă mai mare.

În ultima perioadă, Puterea a făcut mai multe schimbări în legislația juridică, fiind și vehiculată emiterea unor ordonanțe de urgență de modificare a codurilor penale. Mai mulți politicieni, dar și formatori de opinie au acuzat că Liviu Dragnea ar fi în spatele acestor inițiative pentru a avea pârghii prin care să scape de problemele din justiție.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *