Monday, November 28, 2022
Jurnalism corect


Fifor, despre interzicerea cumului pensiei cu salariul : va afecta sute de mii de români

By Daniela Eremia , in Politic Stirile zilei , at 8 decembrie 2019 Etichete: , , , ,

Fostul secretar general al PSD, Mihai Fifor, a declarat, duminică, că interzicerea cumului salariului de stat cu pensia va afecta sute de mii de români, care nu vor putea profesa dacă nu vor renunța la pensie.

Mihai Fifor susține că aceste măsuri, precum înghețarea salariilor sau angajaților din sectorul bugetar, sunt preluate din programul de guvernare al lui Emil Boc.

Guvernul Orban aplică pas cu pas programul PDL, care a dus la tăierea de pensii și salarii în 2009.
Mai întâi au început să se împrumute în neștire, apoi au aruncat cu miliarde de euro pe tot felul de investiții care nu sunt urgente sau pe returnări de TVA fără a verifica facturile, au anunțat înghețarea salariilor sau angajărilor din sectorul bugetar, iar acum vin cu o nouă măsură pedelistă, preluată din programul de guvernare al lui Emil Boc, interzicerea cumulului pensiei cu salariul din sistemul de stat.

Aceeași măsură a fost luată și de Băsescu-Boc în 2009, iar în 2014 a fost abrogată prin Legea 134, promovată și votată de PSD în Parlamentul României”, a scris Mihai Fifor, pe pagina sa de Facebook.

Noua lege privind cumulul pensiei cu salariul poate afecta sute de mii de români

Acesta precizează că interzicerea cumului pensiei cu salariul de la stat „va afecta zeci, poate sute de mii de români, care nu vor mai putea profesa, dacă nu vor renunța la pensie”.

Această inițiativă promovată de Orban, urmașul lui Boc, limitează dreptul la muncă al unor persoane, condiționând continuarea raporturilor de muncă de renunțarea la un drept câștigat.
Interzicerea cumulului pensiei cu salariul din sistemul de stat va afecta zeci, poate sute de mii de români, care nu vor mai putea profesa, dacă nu vor renunța la pensie, un drept câștigat prin zeci de ani de contribuții la bugetul asigurărilor sociale”, a mai scris Fifor.

Fostul secretar general a mai afirmat că din cauza legii promovate de Guvernul Orban nu vor fi afectați doar cei care s-au pensionat la 40 de ani, ci și medicii, actorii, profesorii universitari sau cadrele militare.

Pentru că nu e vorba aici doar despre cei care au ieșit la 40 de ani la pensie, ci și de medici care s-au pensionat la vârsta de 65 de ani și vor să mai profeseze, de actori, de profesori universitari sau din învățământul preuniversitar, mai sunt și cadre militare, care au fost disponibilizate ca urmare a reorganizării armatei, în conformitate cu angajamentele României de aderare la NATO.

Va fi afectat până și actualul ministru al Apărării, Nicolae Ciucă, pentru că nu ar fi normal ca un militar disponibilizat, cu o pensie modestă, să nu poată munci la stat, iar un ministru să poată cumula pensia de general cu salariul de la guvern.

Guvernul Orban a pornit pe un drum periculos, care din păcate confirmă temerile noastre, pe care le-am exprimat în nenumărate rânduri, înaintea moțiunii de cenzură în 10 octombrie”, mai notează acesta.

PNL ne întoarce în epoca lui Boc și Băsescu

În plus, Mihai Fifor aseamănă măsurile guvernului Orban cu cele ale Executivului condus de Emil Boc.

Noul guvern PNL ne întoarce cu 10 ani în urmă, în epoca austerității a lui Emil Boc și Traian Băsescu, iar pentru români urmează o perioadă de tăieri, înghețări, interdicții, majorări de taxe și impozite și scădere a nivelului de trai”, a conchis Fifor.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com