Tuesday, April 16, 2024
Jurnalism corect


Fetele și fostele neveste ale lui Dinu Patriciu, condamnate să plătească statului, alături de Rompetrol, 140 milioane dolari

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 28 decembrie 2021

Tribunalul București a decis ca Ana și Maria Patriciu, fetele fostului patron al companiei Rompetrol, Dinu Patriciu, și fostele neveste ale acestuia, Dana Rodica și Sabina, să achite către stat prejudiciul de peste 58 milioane dolari și dobânda din 2001 de peste 83 milioane dolari, în solidar cu compania Rompetrol, potrivit deciziei instanței din 24 decembrie, notează G4Media

Decizia instanței nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

În mai 2018, le-a obligat pe moștenitoarele lui Dinu Patriciu – una dintre fostele soții, Dana Patriciu, și pe cele două fete, Ana și Maria Patriciu – la plata prejudiciului din dosarul Rompetrol I, în solidar cu Oilfield Exploration Business Solutions (fosta Rompetrol SA).

Ulterior însă, pe 5 iunie 2019, Curtea de Apel Bucureşti a decis rejudecarea cazului, iar în proces a fost adăugată și o altă fostă soție a lui Dinu Patriciu, Sabina, mama celor două fete.

Potrivit răspunsurilor ANAF și KazMunaiGaz International din octombrie 2021 pentru Centrul de Investigații Media (CIM), Rompetrol a plătit jumătate din prejudiciul de peste 58 milioane de dolari din dosarul lui Dinu Patriciu, dar mai are de achitat dobânzi și penalități de peste 83 milioane de dolari.

Fostul patron al Rompetrol, Dinu Patriciu, a murit în august 2014, cu doar două luni înainte de sentința definitivă de condamnare din dosarul Rompetrol I, din 7 octombrie 2014. Ancheta și procesul au durat 10 ani. Prin urmare, Patriciu nu a mai apucat să fie condamnat, însă foștii lui directori au primit pedepse cu executare.

Tot atunci judecătorii au decis că Rompetrol trebuie să restituie statului peste 58 de milioane de dolari, reprezentând o parte din creanţa Libia recuperată de fostul proprietar Dinu Patriciu de la fostul dictator Muammar Gaddafi, la care se adaugă dobânzi și penalități.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW