Festivalul Internaţional „George Enescu”, ediţia a 26-a, începe duminică la Bucureşti / Care este programul și ce orchestre vor avea reprezentații
Festivalul Internaţional „George Enescu”, ediţia a 26-a, debutează duminică, 27 august, la București. Timp de 29 de zile, pe scenele de la Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Radio, Sala Auditorium şi Teatrul Odeon vor urca peste 3.500 de artişti, în cadrul a 90 de concerte.
Programul oficial din acest an cuprinde şase serii de concerte, fiecare cu o tematică diferită, construită pentru specificul fiecărei săli şi a publicului căreia îi este adresată.
Mari orchestre ale lumii
Un total de 16 orchestre internaționale și 3 orchestre românești vor oferi 29 de concerte pe scena Sălii Palatului. Publicul se va bucura, între altele, de concerte memorabile oferite de Orchestra Filarmonicii George Enescu, Orchestra și Corul Maggio Musicale din Florența, Orchestra Simfonică din Londra, Orchestra Filarmonică din Viena și Orchestra Națională a Franței.
Concertele de la Ateneu
Seria concertelor de la Ateneul Român oferă iubitorilor muzicii clasice ocazia de a asculta cele mai cunoscute orchestre simfonice și de cameră din lume. Considerată a fi una dintre clădirile cu cea mai reușită acustică din lume, Ateneul Român oferă publicului ocazia unor întâlniri spectaculoase cu lucrări din opera unor cunoscuți compozitori clasici și contemporani.
Printre reprezentațiile notabile se numără cele ale Orchestrei Simfonice WDR din Köln, cu dirijorii Jörg Widmann și Cristian Măcelaru, Orchestra Filarmonică Cehă sub conducerea lui Manfred Honeck, recitalurile interpreților precum Kirill Gerstein și Janine Jansen, precum și prestațiile ansamblurilor celebre cum ar fi Orchestra Gewandhaus din Leipzig și Orchestra Filarmonicii George Enescu.
Concertele de la miezul nopții
Seria de concerte de la miezul nopții din cadrul ediției din acest an al Festivalului Internațional George Enescu vine cu 11 propuneri de recitaluri, pe scena Ateneului Român. Concertele nocturne sunt programate vinerea, sâmbăta şi duminica, de la 22:30, între 1 si 23 septembrie, cu o singură excepţie: concertul pe care Corul Naţional de Cameră “Madrigal – Marin Constantin” îl va susţine joi, 7 septembrie.
Seria cuprinde o varietate de recitaluri și interpretări muzicale ce explorează diferite genuri și perioade, de la muzică renascentistă și barocă la folclor tradițional georgian și momente de improvizație. Artiști de renume internațional precum Olga Peretyatko, Ensemble Zefiro, Fazil Say, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, Avi Avital, Plattform K+K Vienna, Kate Lindsey, Cameron Carpenter, Xavier de Maistre și José Cura sunt prezenți în cadrul acestor concerte.
Enescu și contemporanii
Seria Enescu si contemporanii surprinde relaţia pe care marele George Enescu o avea cu alţi mari compozitori, care i-au fost contemporani, într-o serie de concerte desfăşurate în dimineţile de weekend, la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă București.
Seria orchestrelor românești
Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional George Enescu vine cu o noutăţi în programul principal, printre care se numără şi Seria Orchestrelor Româneşti. Cele mai importante orchestre din România vor fi în centrul atenției pe scena de la Sala Radio în cele patru weekenduri ale Festivalului Enescu.
Această ediţie a Festivalului Enescu aduce în atenția publicului calitățile interpretative ale orchestrelor românești, fiecare cu specificul său, abordând un program variat, care include atât autori romantici sau moderni, cât şi muzică contemporană.
Concerte pentru familii și copii
Anul acesta Festivalul Internațional George Enescu inaugurează Seria de concerte pentru familii şi copii: patru concerte tematice, ce vor avea loc într-un spațiu inclus în premieră în Festival, Sala Majestic a Teatrului Odeon. Cu programe concepute special pentru a stimula interesul celor mici pentru muzica și instrumentele clasice, concertele pentru copii și părinți sunt experiențe unice, menite să facă cunoscute publicului larg operele unor mari compozitori.
Comentarii