Monday, October 18, 2021
Jurnalism corect


Fenomenul traficului de persoane, problemă uriașă pentru România/ Silvia Tăbușcă: Nu reprezintă o prioritate pentru statul român, nu există interes politic pentru lupta împotriva criminalității organizate

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 27 iunie 2020 Etichete: , ,

Un raport publicat de Departamentul de Stat al SUA arată că România este una dintre principalele surse din Europa de unde vin victimele rețelelor de traficanți și că țara noastră nu îndeplinește standardele minime pentru eliminarea acestui fenomen. Traficul de persoane nu este o prioritate pentru statul român, susține Silvia Tăbușcă, coordonator de program în cadrul European Centre for Legal Education and Research, care a declarat pentru mainnews.ro că structurile din justiție care luptă împotriva acestui fenomen sunt subfinanțate și nu au capacitatea să facă nimic pentru a combate crima organizată.

România are o problemă serioasă în ceea ce privește combaterea traficului de persoane. Rapoartele europene menționează că țara noastră este singurul stat fost-comunist în care toate cele trei rețele mafiote italiene sunt prezente, comparativ cu alte țări, unde a reușit să pătrundă câte o rețea.

„Ori de câte ori în discuțiile cu autoritățile atrag atenția asupra problemelor foarte grave pe care le avem: rețelele rusești în România, ucrainene, turcești și italiene care cooperează foarte bine cu cele care s-au dezvoltat în plan național. Autoritățile neagă, deși dacă ne uităm pe rapoartele europene suntem menționați acolo”, susține Silvia Tăbușcă.

Deși la noi în țară autoritățile se luptă pentru a îndepărta corupția, Tăbușcă susține că nu asta este principala problema , ci crima organizată, fiindcă oricât s-ar lupta oamenii legii cu corupția, rețelele de crimă organizată care s-au creat, vor corupe în continuare oamenii care înlocuiesc oamenii corupți din sistem.

„De exemplu: dacă DNA l-a arestat pe Mazăre, asta nu înseamnă că rețeaua de trafic de droguri de la Constanța nu funcționează chiar dacă el e acolo, pentru că el are suficient de multe resurse financiare…noi nu facem investigații financiare și prin urmare aceste rețele oricât ar fi de puternice nu au fondurile confiscate, pentru că nu se uită nimeni peste componenta financiară în România, o altă problemă foarte mare în continuare și atunci ei sunt în stare să crească foarte mult și să corupă în continuare”, mai spune aceasta.

În România, toate formele de trafic sunt prezente la nivel foarte înalt, fie că vorbim despre copii care cerșesc, copii care fură în străinătate, de exploatare sexuală, de  exploatare prin muncă, de exploatare pentru vânzarea de organe sau chiar uciderea persoanelor pentru prelevare ilegală de organe, că vorbim de căsătorii ilegale pentru bani, astfel încât străinii respectivi să obțină cetățenie în spațiul UE.

România are nevoie de o strategie anti-trafi pentru a stopa fenomenul

Pentru a stopa sau limita acest fenomen, România are nevoie ca strategia anti-trafic să fie funcțională, susține Silvia Tăbușcă, care precizează că ne aflăm pe primul loc în Europa la exploatarea de persoane și oferim un număr uriaș comparativ cu alte țări.

„România nu are niciun motiv să nu aibă strategie națională pe trafic de persoane. Cu toate astea, problema nu este recunoscută de către autoritățile din România și nu este conștientizată la nivel național, pentru că noi considerăm că acele fete sunt niște prostituate care în loc să muncească se duc în străinătate să facă bani mai ușor, asta este percepția generală pentru că nu se vorbește despre adevărata problemă a exploatării în România.

Strategia națională este absolut necesară, ea a fost adoptată în 2018-2022 și nu s-a făcut absolut nimic pe strategia respectivă. Strategia prevede un grup interministerial în comitetul interministerial care trebuie să se întâlnească lunar în vederea implementării politicilor anti-trafic la nivelul fiecărui minister”, a mai declarat aceasta, susținând că deși a încercat să atragă atenția noului Guvern PNL despre pericolul acestui fenomen, nu a fost băgată în seamă.

Parteneriatul strategic cu SUA ar putea fi afectat

Dacă în prezent suntel la Nivelul 2 în raportul SUA privind traficul de persoane și crima organizată în România, anul viitor am putea ajunge la Nivelul 2, ceea ce ar fi o problemă gravă pentru țara noastră.

„Traficul de persoane nu prezintă o prioritate pentru statul român, sub nicio formă, deși suntem într-o situație gravă, conform raportului SUA, s-ar putea ca să ajungem la Nivelul 3, anul viitor, pentru că nu este conștientizată problema la nivel național.

Dacă ajungem la Nivelul 3, inclusiv parteneriatul strategic cu SUA va fi afectat, sunt niște măsuri foarte dure la nivel de parteneriat, România nu va mai putea primi finanțare din partea SUA, iar noi primim destul de multe finanțări care vizează cooperarea și trainingul pe tot ceea ce înseamnă justiție”, a mai spus aceasta.

„Cazul Caracal a generat o schimbare în mentalul politic”

În ceea ce privește pregătirea procurorilor pentru a combate fenomenul traficului de persoane, Silvia Tăbușcă susține că structurile statului sunt subfinanțate, ea considerând că nu există interes politic pentru lupta împotriva criminalității organizate și atunci sunt diverse pârghii pe care politicul le folosește pentru a nu da eficiență structurilor.

„Anul trecut, Felix Bănilă a ieșit în martie, public, și a zis că bugetul alocat DIICOT-ului îi ajunge doar să funcționeze, nu să facă investigații. Scandalul de la Caracal, a generat o schimbare în mentalul politic datorită presiunii mediatice și internațională și DIICOT-ul a primit un buget foarte mare în prima parte a anului, dar dacă nu era Caracal, probabil DIICOT-ul la finalul anului era foarte rea.

În general, situația tuturor structurilor care luptă împotriva traficului de persoane sunt subfinanțate și dacă sunt subfinanțate ele nu au capacitate practic sa facă nimic in domeniu”, a încheiat Silvia Tăbușcă

Predoiu: Traficul de persoane și crima organizată au ajuns la un nivel intolerabil în țara noastră

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a reacționat după publicarea raportului SUA și a declarat că traficul de persoane și crima organizată au ajuns la un nivel intolerabil în România.

Suntem într-un moment în care lucrurile trebuie spuse pe nume. Traficul de persoane și crima organizată au ajuns la un nivel intolerabil în țara noastră și noi suntem aici pentru a pune capăt acestui fenomen.

În anul trecut traficul de persoane s-a intensificat, formele în care s-a desfășurat s-au diversificat. Dacă lucrurile au ajuns în acest punct intolerabil, este că cei care au condus la vremea respectivă nu au luat măsuri la timp, s-au făcut că nu văd acest fenomen, au paralizat capacitatea parchetelor, au descurajat acțiunea polițiștilor. Cert este că rezultatul este acesta și este punctul de la care pornim.

Ca simpli cetățeni constatăm că siguranța cetățeanului a scăzut din cauza PSD, trebuie s-o consolidăm, trebuie să facem uitat acest fenomen urât, traficul de persoane”, a declarat ministrul Justiției.

Raportul SUA

„Guvernul României nu îndeplineşte în totalitate standardele minime în vederea eliminării traficului de fiinţe umane, totuşi, guvernul depune eforturi semnificative în acest sens. Autorităţile au demonstrat eforturi sporite comparativ cu perioada anterioară de raportare; drept urmare, România a rămas la Nivelul 2. Autorităţile au demonstrat eforturi sporite prin utilizarea în creştere de către procurori a legii împotriva traficului de persoane, inclusiv prin participarea în echipe comune de anchetatori cu omologii europeni, punerea în aplicare de noi campanii de prevenţie şi elaborarea unui proiect de plan naţional de acţiune. Cu toate acestea, autorităţile nu au îndeplinit standardele minime în mai multe domenii cheie.

Lipsa oferirii de fonduri suficiente ONG-urilor pentru servicii de asistenţă şi protecţie a continuat să fie o problemă, lăsând majoritatea victimelor neprotejate, în pericol de a suferi o nouă traumă sau fără servicii şi vulnerabile la noi acte de trafic de persoane. Procedurile birocratice au continua să blocheze accesul victimelor la îngrijire medicală. Autorităţile au anchetat mai puţine cazuri de trafic de persoane, instanţele au condamnat un număr semnificativ mai mic de traficanţi, iar autorităţile au identificat un număr mai mic de victime. În continuare, judecătorii nu au beneficiat de pregătire specializată pentru cazurile de trafic de persoane şi lucrul cu victimele, ceea ce a avut efecte negative asupra protecţiei martorilor, returnării victimelor şi condamnării traficanţilor”, se arată în document.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW