Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Femeia din Timiș, suspectă de propagandă teroristă, rămâne în arest

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 22 mai 2020 Etichete: , ,

Femeia din Timiș, suspectată de DIICOT de accesare a unor materiale de propagandă teroristă fundamentalist islamică cu scopul însușirii ideologiei, rămâne în stare de arest preventiv, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a decis respingerea contestației sale.  

Decizia este definitivă.

Materiale de propagandă teroristă descoperite la percheziții

Procurorii au descoperit la perchezițiile efectuate la locuințele femeii diverse materiale de propagandă teroristă fundamentalist islamică și au bănuieli că acestea erau deținute cu scopul însușirii ideologiei și al radicalizării.

„La data de 14.05.2020, procurori Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara împreună cu ofițeri de politie judiciară din cadrul B.C.C.O. Timișoara au efectuat un număr de 2 percheziții domiciliare, pe raza județului Arad, la locuințele unei persoane de sex feminin suspectată de săvârșirea infracțiunilor de accesarea în mod repetat de materiale de propagandă teroristă, prin intermediul sistemelor informatice sau altor mijloace de comunicații electronice, precum şi deținerea de astfel de materiale, în scopul însușirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare și promovarea unui mesaj prin propagandă săvârșită prin orice mijloace, în public, cu intenția de a instiga la săvârșirea unui act de terorism”, arată procurorii DIICOT.

Totul ar fi început în anul 2019, când femeia a cunoscut pe internet anumite persoane care susțineau o organizație teroristă din Orientul Mijlociu. În acel an suspecta a cunoscut un proces treptat de radicalizare.

Femeia a început să promoveze des în mediul virtual materiale de propagandă teroristă care conțineau mesaje specifice ideilor şi conceptelor radical islamiste, specifice organizațiilor teroriste musulmane.

Pentru a  promova materialele, femeia se folosea de diferite aplicaţii de mesagerie şi de mijloacele de comunicare electronică proprii.

Inculpata se folosea de diferite profile false pe internet și dezvoltase relaţii cu diferiţi cetăţeni străini proveniţi din areale cu problematică teroristă active. Unii dintre ei erau chiar suspecți că aparțineau unei organizații teroriste din Orientul Mijlociu.

Aceşti cetăţeni străini au rolul de a recruta diferite persoane pentru a se alătura ideilor extremiste pe care le promovează.

În acest scop, cei în cauză postau constant mesaje şi simboluri specifice organizației teroriste din Orientul Mijlociu, filme şi fotografii cu arme sau luptători înarmaţi, scene de luptă, execuţii de prizonieri, pregătirea atentatorilor sinucigaşi, predici ale unor clerici radicali.

Suspecta şi-a exprimat public în mediul virtual susţinerea faţă de organizaţia teroristă din Orientul Mijlociu.

În mesajele sale, femeia a manifestat constant opinii radical anti-occidentale. Ba mai mult, aceasta se arăta dispusă să lupte de partea fundamentaliștilor islamici.

Pe parcursul procesului de radicalizare, „suspecta a făcut obiectul unor sesiuni de pregătire contrainformativă din partea cetățenilor străni cu care a dezvoltat relaţii de colaborare, menite să-i asigure o cât mai bună conspirativitate a activităţilor derulate şi să îngreuneze capacitățile de monitorizare din partea organelor statului”.

Astfel că femeia a început să folosească simultan 21 de conturi de email și numeroase cartele de telefon.

La indicaţiile colaboratorilor străini, aceasta a recepţionat şi a început să folosească şi o serie de aplicaţii de tip VPN, cu scopul de a cripta comunicarea dintre părți.

Femeia mai era dispusă să-i ajute pe cei cu care colabora să vină în România.

„Totodată, suspecta şi-a arătat disponibilitatea de a facilita venirea în România a unora dintre cetățenii străini cu care se află în legătură şi există suspiciunea că a început să recepționeze diferite sume de bani de la colaboratorii săi”, arată procurorii.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate un un telefon mobil, o cartelă telefonică, un card micro SD și 25 de cd/dvd-uri.

 

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] There you will find 21376 more Info to that Topic: mainnews.ro/femeia-din-timis-suspectata-de-propaganda-terorista-ramane-in/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW