Wednesday, September 28, 2022
Jurnalism corect


Femeia care a cerut suspendarea prevederilor legate de circulația persoanelor care au peste 65 de ani a pierdut procesul

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 6 aprilie 2020 Etichete: , , , ,

Curtea de Apel București (CAB) a respins cererea femeii care a contestat, în instanță, Ordonanța militară numărul 3, prin care autoritățile au interzis deplasările, cu câteva excepții. Aceasta cerea suspendarea prevederii care restricționează, mai mult ca în cazul celorlalte persoane, circulația celor care au peste 65 de ani.

„Admite excepţia inadmisibilităţii capătului de cerere privind suspendarea executării actului administrativ pe calea ordonanţei preşedinţiale. Respinge ca inadmisibilă pe calea ordonanţei preşedinţiale cererea de suspendare a executării dispoziţiilor art. 2 şi 3 din Ordonanţa militară nr. 3 din 24.03.2020”, se arată în decizia CAB.

Verdictul instanței poate fi atacat

Ordonanța, atacată pe motiv de discriminare

În cererea sa, femeia susține că prevederea este discriminatorie pentru persoanele care au peste 65 de ani, potrivit informațiilor mainnews.ro. Ea a solicitat instanței să suspende aplicarea art. 2 și art. 3 din ordonanță:

Art. 2. – Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă numai în intervalul orar 11.00 – 13.00, strict pentru următoarele motive:
1. a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice;
2. b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
3. c) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie;
4. d) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice.
Art. 3. – Circulația persoanelor prevăzute la art. 2, în exteriorul locuinței/ gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11.00 – 13.00, dacă aceasta se face în interes profesional ori pentru realizarea de activități agricole.
Tribunalul Capitalei a considerat, însă, că cererea femeii trebuie judecată de Curtea de Apel București, instanța competentă în acest caz, actul contestat fiind emis de un minister.
Important de precizat este că restricțiile au fost relaxate prin ordonanța militară 4. Citește aici prevederile modificate.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW