Monday, April 22, 2024
Jurnalism corect


Femei în aviație: Doar 4,6% femei sunt piloți de avioane la nivel mondial

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 3 aprilie 2024 Etichete: , , ,

Numai 4,6% dintre piloți la nivel mondial sunt femei. În ceea ce privește funcțiile precum instructorul de zbor, femeile reprezintă 7,3%, iar în rolurile de piloți, acestea alcătuiesc 7,2% din totalul forței de muncă.

Conform unui raport din 2024 al Women in Aviation International, 7.549 de femei au certificate de pilot de transport aerian. Aceste statistici evidențiază nu doar subreprezentarea femeilor în industria aviatică, ci și oportunitățile semnificative pentru creștere și beneficiile potențiale ale îmbunătățirii diversității în această industrie. Inițiativa IATA de a promova femeile în funcții de conducere, cu un obiectiv de 25% până în 2025, a fost semnată de peste 200 de companii aeriene.

„Inițiativa IATA de promovare a femeilor în funcții de conducere, în domeniul aviației, 25% până în 2025, a fost deja îndeplinită. Și vorbim de femei în funcții de top. Nu ne referim la binecunoscuta stewardesă pe care toți ne dorim să o vedem în avion. Ne dorim să vedem astfel de femei și la conducerile liniilor aeriene, la conducerile aeroporturilor, ale unităților aeronautice și ne îndreptăm cu pași îndrăzneți către acea direcție. Este un program internațional prin care tindem spre jumătate ca număr de femei în aviație, cum este și numele acestei mișcări #wearehalf. În plus, am lansat un program dedicat femeilor din turism și transport pentru a le încuraja să urmeze profesii din aceste domenii”, a declarat Anca Apahidean, Director pentru Europa de Est la Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA).

Anca Apahidean are o experiență de peste 30 de ani în aviație, care demonstrează cum barierele pot fi depășite prin pasiune, dedicare și expertiză. O altă poveste de succes este Alexandra Huzuneanu, Președinta Consiliului de Administrație al Romanian Airport Services.

„Suntem puține femei în aviație, dar cele care suntem bifăm toate virtuțile pe care le-ați pus voi pe Aripile Egalității. Suntem îndrăznețe, curajoase, suntem dispuse să creăm comunități și avem un rol esențial în aviație, la fel cum avem și în viață. La Școala de zbor avem tot mai multe femei înscrise. Am depășit 20% și chiar am avut prima elevă care la vârsta de 16 ani a obținut o licență de pilot privat”, a adăugat Alexandra Huzuneanu, Președinta Consiliului de Administrație al Romanian Airport Services.

„Sunt mândră că 51% la sută dintre colegele mele sunt femei. Sunt mândră că avem egalitate. Sunt mândră că pot susține interviuri și îmi pot face meseria dincolo de dizabilitatea mea. Colegii mei mă fac să uit că sunt nevăzătoare”, a declarat Delia Moise, Recruiter la Kaufland România.

„În cadrul inițiativei frumoase #wearehalf, putem spune că venim și cu rezultate. În ceea ce privește rolurile de conducere ocupate de către colegele noastre din Kaufland, atât în board, cât și în top management, suntem într-un echilibru benefic atât companiei, cât și societății. Denotă promovarea acestui principiu, al egalității de gen pentru că femeile ocupă peste 50% din aceste funcții”, a precizat Ștefan Sfeatcu, Project Manager al programului A.C.C.E.S.

În alte sectoare, necesitatea de a suplimenta forța de muncă este evidentă. În ultimii ani, Ministerul Afacerilor Interne a suferit pierderi de aproximativ 30.000 de cadre. Potrivit ministrului Cătălin Predoiu, România are capacitatea de a produce aproximativ 600 de absolvenți la fiecare promoție a Academiei de Poliție și câteva mii de absolvenți la școlile de agenți, ceea ce însumează aproximativ 2.000 de persoane. Cu toate acestea, această capacitate este insuficientă pentru a acoperi cerințele reale, conform ministrului.

Maior Pătruțescu Ana-Maria Larisa este prima femeie comandant de detașament din Jandarmeria Capitalei. Este comandanta Detasamentului 2 din cadrul Batalionului 9 Jandarmi Paza și Protecție Instituțională și are în subordine peste 70 de oameni, majoritatea bărbați. Mai sunt și alte povești de succes.

„Când m-am angajat, în 2007, nu m-am gândit niciodată că este o lume a bărbaților și o lume a femeilor. Întotdeauna am avut încredere în forțele mele. Așa am ajuns șefa unui serviciu de pregătire unde într-adevăr suntem mai puține femei și mai mulți bărbați. În plus, lucrurile se schimbă. Avem un program Salvatori din pasiune în care am observatul anul acesta că numărul de voluntari femei a crescut,” a adăugat Maior Precup Petruța.

„La brigada rutieră unde îmi desfășor în prezent activitatea, am avut comandant o femeie. Spun am avut pentru că a avansat. Ea a avut în subordine undeva la 700 de oameni. Deci imaginați-vă, putem să ne descurcăm în orice activitate. Important este să vedem unde ne potrivim, să fiu sinceră cu voi, să ne dăm seama ce vrem să facem și să mergem către acea direcție”, a declarat Inspector de poliție Scaete lulia Mădălina.

Maior Precup Petruța are o experiență de 12 ani în învățământul primar. Ea a luat decizia să se alăture echipei ISU și să continue misiunea începută anterior, sub o altă formă, începând cu anul 2007. Activează în cadrul Inspecției de Prevenire, în domeniul pregătirii populației privind prevenirea și comportamentul corect în cazul producerii diverselor situații de urgență, în prezent fiind Șeful Serviciului Formarea și Educare a Populatiei.

Inspector de poliție Scaete lulia Mădălina este organ de cercetare al poliției judiciare pentru infracțiunile de ucidere din culpă, în cadrul Biroului Accidente cu Autori Necunoscuți. A câștigat locul 1 la concursul de conducere autovehicule cu regim prioritar, proba îndemânare – fete, ediția martie 2024, concurs organizat la nivelul DGPMB.

„România nu poate și nu trebuie să rămână pe penultimul loc la egalitate de gen în Europa. Femeile sunt puternice, femeile dau naștere și merită să stea la masa egalității și să aibă aceleași oportunități și același tratament pe care îl au și bărbații. Am ajuns să primim tot mai multă susținere din partea femeilor și bărbaților care cred că o mișcare pentru egalitatea de gen este necesară și astfel devin ambasadorii campaniei noastre și duc mesajul nostru peste tot – în familie, în comunitate, în țară”, a spus Mihaela Tudor, președinta Asociația Solidaritate și Egalitate.

La evenimentul organizat la Aeroportul Otopeni, unde există o expoziție permanentă #wearehalf, între culoarul sosiri și plecări, au participat peste 60 de persoane și au fost anunțați și primii 40 de ambasadori ai inițiativei.

#wearehalf, cea mai mare mișcare socială din România care promovează egalitatea de gen, a atras atenția într-un mod inedit, prin evenimentul „Aripile Egalității” powered by Kaufland Cariere, că este nevoie de femei și în domenii considerate predominant masculine, fapt ce a devenit deja un efort global.

foto: pixabay

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW