Wednesday, May 19, 2021
Jurnalism corect


Federația Solidaritatea Sanitară trage un nou semnal de alarmă: Medicii, nevoiți să dobândească o nouă specializare într-o lună de zile

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 4 aprilie 2020 Etichete: , , , ,

Federația Solidaritatea Sanitară cere opiniei publice și autorităților din România să evalueze corect „povara salariaților din sănătate” și acuză instituțiile statului că nu-și fac datoria să prezinte corect și complet situația actuală a țării noastre. 

Astfel, Federația „Solidaritatea Sanitară” atrage atenția în mod public asupra unor aspecte esențiale.

Conform FSS, medicii care vor fi nevoiți să trateze pacienții infectați cu Covid-19 și care nu sunt specialiști în Boli Infecțioase, „sunt nevoiți să dobândească o nouă specializare într-o lună de zile”.

„Dacă nu reușesc să facă asta pacienții vor avea de suferit. Evident, medicii vor avea de suferit și ei. Medicii din spitalele suport au alte specializări decât cea de Boli Infecțioase, fiind puși în situația de a învăța rapid o nouă specializare. Specializarea în Boli Infecțioase (rezidențiatul) durează 4 ani, din care 2 ani (DOI ANI) de pregătire doar la unități/secții de Boli Infecțioase. Într-o lună de zile acești medici ar trebui să învețe ceea ce se învață în doi ani. Situația este aplicabilă într-o măsură semnificativă și asistentelor medicale”, atrage atenția FSS.

FSS mai acuză că niciuna dintre instituțiile responsabile de coordonarea strategiei de luptă împotriva COVID 19 „nu este preocupată de necesitatea formării rapide”.

„Niciuna dintre instituțiile de formare nu a făcut vreun gest pentru a-i ajuta în această pregătire. Chiar dacă nu au responsabilități în zona pregătirii inițiale, nici unul dintre organismele profesionale nu a reușit să declanșeze un program de pregătire tip suport. Nu avem cunoștință ca vreuna dintre unități să fi inițiat o astfel de pregătire. Într-o lună de zile acești medici ar trebui să învețe, de unii singuri, ceea ce se învață în doi ani într-un sistem de formare autorizat, urmând să răspundă profesional pentru eventuale erori făcute într-o specializare în care nu sunt certificați și asigurați. Tot personalul din spitalele suport este nevoit să dobândească noi deprinderi profesionale într-un timp extrem de scurt (mult prea scurt pentru a se simți în siguranță). Dacă nu reușesc să facă asta se vor contamina și vor risca să-și piardă viața”, arată FSS.

În același timp, Federația Solidaritatea Sanitară atrage atenția asupra faptului că o bună parte din personalul medica care și-a anunțat demisia cumulează factori de risc.

„Este vorba de persoane peste 60 de ani (majoritatea pensionari), la etate adăugându-se și afecțiuni din categoria celor care amplifică riscul. La o estimare de 80% a procentului de salariați infectați până la sfârșitul acestei lupte, riscurile tind să se transforme în certitudini pentru mulți dintre ei, inclusiv în privința decesului”, conform Federației.

FSS a solicitat, pe 18 martie, Ministerului Sănătății scoaterea tuturor salariaților cu riscuri mari (vârstă și/sau comorbidități) din prima linie a luptei împotriva coronavirusului și păstrarea lor în rezervă, pentru a fi activați doar în caz de maxim nevoie.

„Nu s-a făcut nimic în acest sens. Indiferența autorităților față de soarta acestor oameni este de fapt una dintre cauzele demisiilor pentru mulți dintre ei.(….)Dacă generalizăm această eroare la toți salariații din sănătate atunci toți vom avea de suferit, personal și cetățeni. Federația „Solidaritatea Sanitară” consideră că valul de critici la adresa salariaților din sănătate nu este justificat. Cetățenii au ca scuză efectele distanțării sociale; le putem înțelege suferința. În măsura în care nu recurge la o prezentare obiectivă a situației, mass-media riscă o eroare deontologică (mai ales când vehiculează judecăți etice pe fondul informării deficitare). Guvernul în general și Ministerul Sănătății în special nu au însă nicio scuză pentru faptul că nu au prezentat situația reală.

În mod greșit opinia publică s-a concentrat asupra celor (puțini) care aleg să plece. Vă invităm să înțelegeți corect povara pe care o au de suportat cei care rămân!”, se mai arată în comunicatul transmis de FSS.

sursa foto: Redactia

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW