Thursday, June 20, 2024
Jurnalism corect


Federația „Solidaritatea Sanitară”, solicitare către Ministerul Sănătății: Precauțiune minimă împotriva Covid-19, pentru toți salariații din spitale

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 1 aprilie 2020 Etichete: , , , , , ,

Federația „Solidaritatea Sanitară” susține că strategia de protecție a salariaților din sănătate este eronată. În acest sens, Ministerului Sănătății i se solicită ca purtarea de mască și mănuși chirurgicale să facă parte din măsurile de precauție minimă împotriva Covid-19.  

Conform FSS, marea majoritate a cazurilor de cadre medicale infectate au în comun următoarele:

• Contactul cu pacienți despre care nu s-a știut că sunt infectați (pacienți asimptomatici sau ratarea identificării simptomelor);
• Absența unui minim echipament de protecție (cel puțin mască chirurgicală) pentru salariați.

Echipamentul individual de protecție de bază ar trebui să fie format din masca chirurgicală și mănușile. Conform FSS, aceste materiale ar trebui să fie asigurate tuturor salariaților din spitale.

FSS atrage atenția public asupra faptului că Planul de măsuri prevăzut de Ordinul Ministrului Sănătății nr. 533/31.03.2020 prevede ca echipament minim de protecție „echipamentul obișnuit de spital (adică nici o protecție)”.

„Măsurile adoptate ratează rezolvarea problemei care a generat dezastrul din spitalele publice și cele militare: pentru cca. 70% dintre salariații din sănătate nefiind prevăzut nici un echipament individual de protecție. Motivul îl constituie prezumția eronată că acești salariați nu vor veni în contact cu pacienți COVID 19”, transmite FSS, într-un comunicat de presă.

Mai mult, FSS solicită public tuturor unităților sanitare să convoace de urgență Comitetele de Sănătate și Securitate în Muncă „pentru a stabili propriile planuri de protecție, în cadrul cărora să instituie această măsură ca precauție universală în lupta cu COVID 19”.

„Atragem public atenția că actualele prevederi ale OMS 533/2020 (care preiau prevederile unei adrese semnate de fostul ministru al Sănătății) continuă să mențină regulile care au generat o eroare sistemică, ea fiind principala cauză a dezastrelor din spitalele publice”, arată sursa citată.

Până în prezent, în România au fost înregistrate 285 de cadre medicale infectate cu virusul Covid-19, dintre care 91 sunt medici, 90 asistenți medicali, 26 de infirmiere, 8 îngrijitoare și 70 personal auxiliar, potrivit Grupului de Comunicare Strategică

sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW