Tuesday, October 19, 2021
Jurnalism corect


Federația Solidaritatea Sanitară, protest în fața Parlamentului / Ce revendicări au sindicaliștii

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 1 martie 2021

Federația „Solidaritatea Sanitară” protestează luni și marți în fața Palatului Parlamentului, zile în care este dezbătută Legea bugetului de stat pe anul 2021. Sindicaliștii cer parlamentarilor să crească bugetul alocat Sănătății și să aloce sumele necesare pentru „respectarea drepturilor legale și morale” ale lucrătorilor din domeniu.

Luni, 1 martie, și marți, 2 martie 2021, zilele în care în care va fi dezbătut în plen și aprobat Bugetul, Federația „Solidaritatea Sanitară” protestează la porțile Parlamentului, „asediind” parlamentarii cu revendicările lucrătorilor din sănătate. Acțiunile de protest au ca scop determinarea parlamentarilor să adopte amendamentele la Buget care conțin modificările ce corespund revendicărilor noastre, pe primul loc aflându-se creșterea bugetului alocat sănătății și alocarea sumelor necesare pentru respectarea drepturilor legale și morale ale lucrătorilor din sănătate”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Federația „Solidaritatea Sanitară”.

Protestele vor avea loc pe 1 și 2 martie, în intervalul orar 11:00-13:00, la două porți ale Palatului Parlamentului, respectiv poarta dinspre Bulevardul Națiunile Unite și cea dinspre Calea 13 Septembrie.

Ce revendicări au sindicaliștii

„1. Creșterea alocării bugetare pentru sănătate.

2. Respectarea drepturilor câștigate. Intenția Guvernului de a reduce veniturile salariale prin eliminarea indemnizație de hrană, reducerea unor sporuri și eliminarea voucherelor de vacanță, arată că actuala putere se dovedește total indiferentă față de eforturile și sacrificiile lucrătorilor din sănătate. În contextul în care profesioniștilor din sănătate le este interzisă demisia iar protestele de tipul grevei sunt interzise, reducerea veniturilor salariale mută acești lucrători în zona muncii forțate

3. Adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru protecția sănătății și securității salariaților din sănătate (echipamente, circuite, resurse materiale și umane etc.), astfel încât să determine o reducere semnificativă a numărului de salariați nou infectați SARS-CoV-2 și, mai ales, decedați din cauza COVID-19. Alături de intervențiile clasice pentru o astfel de strategie, ea trebuie să includă și următoarele măsuri:

a. Elaborarea unei campanii adecvate de informare a salariaților din sănătate în privința vaccinării.

b. Stabilirea standardelor privind durata de utilizare a echipamentelor individuale de protecție și asigurarea acestora în cantitatea necesară și la calitatea corespunzătoare.

c. Elaborarea unui normativ de personal adecvat tratamentului pacienților COVID-19.

d. Reducerea timpului de lucru continuu în echipament individual de protecție la 3 ore.

e. Limitarea răspunderii profesionale la condițiile create de „noua normalitate”

f. Includerea COVID-19 ca boală profesională pentru lucrătorii din sănătate.

4. Respectarea dreptului legal la pensia de urmaș pentru copiii colegilor decedați la datorie.

5. Creșterea salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul prevăzut de legea salarizării pentru anul 2022. Anularea reducerii salariilor de bază prevăzută de OUG nr. 226/2020.

6. Raportarea tuturor sporurilor lucrătorilor din sănătate la salariile de bază actuale și acordarea tuturor sporurilor pentru condiții de muncă la nivel maxim. Introducerea tuturor categoriilor de lucrători din sănătate în Anexa nr. 2 a legii 153/2017.

7. Acordarea stimulentului de risc pe întreaga durată a pandemiei pentru toți salariații din sănătate.

8. Acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de lege, respectiv sporul de până în 30%, sporul pentru combaterea epidemiei și plata orelor suplimentare, pentru toți lucrătorii care încă nu au beneficiat de ele.

9. Plata gărzilor cu tariful orar aferent normei de bază.

10. Reașezarea asistentelor medicale în grila de salarizare în sensul creșterii locului pe care-l ocupă în ierarhia salarială, corespunzător locului pe care-l au în echipa medicală, respectiv contribuției la tratamentul și îngrijirea pacienților.

11. Negocierea anexelor la CCM sector Sănătate.

12. Lucrătorii din sănătate trebuie să beneficieze de reducerea stagiului de cotizare (vârstei de ieșire la pensie) proporțional cu activitatea desfășurată peste norma de bază. O reducere trebuie aplicată și pentru condițiile de muncă deosebit de periculoase”

Sursă foto: Facebook / Federația Solidaritatea Sanitară

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW