Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


UPDATE Federația Rusă, în spatele unui atac cibernetic care a lovit Ucraina cu câteva ore înainte de invazie. Au fost afectați și utilizatori din România

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 10 mai 2022

UPDATE Ministerul de Externe a transmis că în atacul cibernetic din 24 februarie, atribuit Federației Ruse, au fost afectați inclusiv utilizatori din România.

Atacurile cibernetice împotriva infrastructurilor critice sunt inacceptabile. România este profund preocupată de efectele distructive, disruptive și destabilizatoare ale acestor atacuri cibernetice.

În acest context, România condamnă și atacurile cibernetice împotriva Ucrainei, desfășurate atât premergător, cât și subsecvent declanșării conflictului, precum și utilizarea programelor de tip malware și a atacurilor de tip DDoS în aceste scopuri”, a transmis MAE.

MAE a adăugat că țara noastră își exprimă solidaritatea cu poporul ucrainean și cu Ucraina și condamnă agresiunea neprovocată și nejustificată a Federației Ruse împotriva Ucrainei, apelând inclusiv la utilizarea atacurilor cibernetice.

Știrea inițială

Uniunea Europeană și Marea Britanie au acuzat marți, 10 mai, că Federația Rusă ar fi în spatele unui atac cibernetic care a lovit un important furnizor de internet din Ucraina și care s-a resimțit și în Europa Centrală, cu câteva ore înainte ca Vladimir Putin să anunțe invazia țării vecine.

Pe lângă pagubele produse în Ucraina, Consiliul European susține, într-un comunicat, că atacul cibernetic a afectat și mai multe state membre ale Uniunii Europene.

Totodată, oficialii europeni acuză Rusia că atacul cibernetic menționat a facilitat agresiunea militară a Rusiei în Ucraina.

„Acest atac cibernetic a avut un impact semnificativ, provocând probleme de comunicare și întreruperi în activitatea mai multor autorități publice, întreprinderi și utilizatori din Ucraina”, susține Consiliul European.

Consiliul European susține că este vorba de un alt exemplu în care Rusia dă dovadă de iresponsabilitate în mediul cibernetic, încălcând normele Organizației Națiunilor Unite.

Atacurile cibernetice la adresa Ucrainei, inclusiv cele îndreptate împotriva infrastructurii critice, s-ar putea resimți în alte țări și ar putea produce efecte sistematice, punând siguranța cetățenilor din Europa sub semnul întrebării”, se mai arată în comunicatul Consiliului European.

Un raport al autorităților britanice susține că atacul cibernetic lansat împotriva operatorului american Viasat din Ucraina a afectat mai multe întreprinderi și utilizatori din Europa Centrală, notează Reuters.

Liz Truss, ministrul britanic al Afacerilor Externe, a catalogat informațiile drept „un alt atac deliberat și premeditat al Rusiei împotriva Ucrainei”.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW