Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Federația Rusă a suspendat exporturile de energie electrică către Finlanda

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 14 mai 2022

Rusia a suspendat exporturile de energie electrică către Finlanda, a confirmat sâmbătă, 14 mai, pentru CNN operatorul finlandez Fingrid. Vicepreședintele senior al Fingrid pentru operațiunile sistemului energetic, Reima Päivinen, a declarat că alimentarea a fost efectiv întreruptă sâmbătă la ora 12.00 CET (19.00 ET vineri).

El a adăugat că suspendarea nu a avut niciun impact asupra pieței și că Finlanda „poate face față” întreruperii, deoarece energia electrică rusească reprezintă o mică parte din consumul total al țării.

„De asemenea, ne îndreptăm spre vară și va fi nevoie de mai puțină electricitate”, a spus Päivinien, adăugând că este „încrezător că nu vor exista probleme majore” iarna viitoare.

Vineri, Fingrid a declarat că Rusia a suspendat exporturile de energie electrică din cauza unor probleme în primirea plăților.

Anunţul vine în contextul unei creşteri a tensiunilor între Moscova şi Helsinki, care şi-a anunţat voinţa de a adera „fără întârziere” la NATO, o consecinţă a invaziei Ucrainei de către Federația Rusă.

Context

Guvernul finlandez intenționează să publice duminică un al doilea document în care va propune aderarea țării la NATO, a declarat joi ministrul finlandez de externe, Pekka Haavisto, presei. Propunerea ar urma să fie supusă apoi votului parlamentar, cu o ședință plenară programată pentru luni dimineață.

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că posibila aderare a Finlandei la NATO marchează o „schimbare radicală în politica externă a țării” și a avertizat cu măsuri de retorsiune.

Finlanda are o graniță de peste 1.300 de kilometri cu Rusia, iar aderarea sa ar însemna că Rusia ar împărți o graniță cu o țară care este oficial aliniată SUA.

„Rusia va fi forțată să ia măsuri de retorsiune, atât de natură tehnico-militară, cât și de altă natură, pentru a stopa amenințările la adresa securității sale naționale care apar în această privință”, a declarat oficialul rus.

La sfârșitul lunii aprilie, Gazprom a declarat că a oprit complet livrările către compania poloneză de gaze PGNiG și Bulgargaz din Bulgaria, după ce acestea au refuzat să îndeplinească cererea Moscovei de a plăti în ruble și nu în euro sau dolari.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW