Sunday, November 24, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Federația Rusă a împiedicat adoptarea unui text privind dezarmarea nucleară, la ONU

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 27 august 2022

Federația Rusă a blocat un acord la Națiunile Unite care viza consolidarea Tratatului de neproliferare nucleară (TNP), deoarece Moscova a obiectat față de o clauză privind controlul asupra centralei electrice Zaporojie din Ucraina.

Eșecul de a ajunge la un acord asupra unei declarații comune după patru săptămâni de dezbateri și negocieri între 151 de țări la sediul ONU din New York este cea mai recentă lovitură dată speranțelor de a menține un regim de control al armelor și de a ține sub control o cursă „reînviată” a înarmărilor, relatează The Guardian.

Sesiunea de închidere a fost amânată mai mult de patru ore din cauza refuzului Rusiei de a accepta o declarație lungă de susținere a TNP, care includea o referire la centrala nucleară Zaporojie. Centrala, cea mai mare din Europa, este ocupată de forțele rusești, dar operată de ucraineni, fiind situată în apropierea liniei de front din sud-estul Ucrainei.

Joi, centrala a fost temporar deconectată de la rețeaua electrică ucraineană, dar conexiunea a fost restabilită ulterior. Se pare că forțele rusești plănuiesc să deconecteze centrala permanent de la rețea, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la un posibil dezastru nuclear.

Vineri, un paragraf din textul final privind dezarmarea nucleară sublinia „importanța primordială a asigurării controlului de către autoritățile ucrainene competente a instalațiilor nucleare … cum ar fi centrala nucleară Zaporojie”.

Delegația rusă a fost singura care s-a pronunțat împotriva textului convenit, dar a pus eșecul conferinței pe seama Ucrainei și a „protectorilor” săi, calificând negocierile drept un „joc unilateral”. După ce a luat cuvântul în cadrul întrunirii, delegația rusă a ieșit din sală.

TNP a fost un acord încheiat în 1968 prin care statele cu arme nucleare s-au angajat să se dezarmeze, în timp ce statele fără arme nucleare au promis să nu le achiziționeze. La acea vreme, existau cinci puteri nucleare recunoscute, deși Israelul dezvoltase în secret o armă proprie până atunci. În prezent, există nouă state care dețin focoase nucleare. Înainte de intrarea în vigoare a TNP, anumite voci au prezis că vor exista zeci de țări cu arsenal propriu.

Este a doua conferință de revizuire cincinală în urma căreia nu s-a reușit emiterea unei declarații comune prin care țările participante să se angajeze din nou în favoarea obiectivelor tratatului. Au trecut 12 ani de când nu a mai existat nici măcar un acord parțial.

Dar Sarah Bidgood, directorul programului de neproliferare din Eurasia de la Centrul James Martin pentru Studii de Neproliferare, a declarat că viitorul deiplomației nucleare este incert.

„Cea mai clară concluzie pentru mine este cât de mare a devenit impactul războiului Rusiei în Ucraina. Chiar și în unele dintre cele mai întunecate momente ale războiului rece, cooperarea în sprijinul TNP a fost adesea posibilă. Dar ceea ce am văzut astăzi la plenara finală nu este de bun augur pentru viitorul diplomației nucleare, inclusiv în chestiuni precum controlul armelor”, a punctat ea.

La rândul său, Beatrice Fihn, directorul executiv al Campaniei Internaționale pentru Abolirea Armelor Nucleare, a declarat că elementele de dezarmare din textul propus au fost „deja diluate” de toate cele cinci puteri nucleare oficiale recunoscute de tratat – Rusia, SUA, Franța, Marea Britanie și China.

„Deci, cu toată sinceritatea, nu cred că face o mare diferență (…) Acesta este jocul foarte periculos pe care îl joacă statele cu arme nucleare prin faptul că eșuează în mod constant să realizeze ceva în acest tratat. La un moment dat, statele care nu sunt dotate cu arme nucleare vor începe într-adevăr să se întrebe dacă acest tratat merită sau nu efortul și dacă este relevant”, a declarat Fihn.

Foto: Pixabay

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW