Wednesday, June 29, 2022
Jurnalism corect


Federația Rusă a amenințat Uniunea Europeană, după ce Lituania a blocat tranzitul unor bunuri către Kalinigrad

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 21 iunie 2022

Ministerul rus de Externe a cerut marți, 21 iunie, Uniunii Europene să permită reluarea tranzitului de bunuri pe teritoriul Lituaniei către exclava Kalinigrad și a amenințat că, în caz contrar, vor exista represalii, notează Interfax.

Șeful delegației Uniunii Europene la Moscova, Markus Ederer, a fost convocat, marți, la sediul Ministerului rus de Externe.

Am protestat de față cu reprezentantul Uniunii Europene în legătură cu împrăștierea unor măsuri de restricție anti-ruse în ceea ce privește tranzitului între regiunea Kalinigrad și restul teritoriului Federației Ruse”, se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Externe.

Diplomații ruși i-au mai transmis că „astfel de acțiuni încalcă obligațiile legale și politice ale Uniunii Europene și duc la o escaladare a tensiunilor”.

Cerem restaurarea imediată a tranzitului normal către Kalinigrad. În caz contrar, vom exista represalii”, a mai transmis instituția de la Moscova.

Anterior, Nikolai Patrushev, un fost ofițer KGB și membru al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a avertizat că decizia Lituaniei duce la consecințe ce vor avea „un impact negativ asupra cetățenilor lituanieni”.

Însărcinatul cu afaceri al Lituaniei în Rusia, Virgina Umbrasene, a fost convocat cu o zi înainte la sediul MAE rus.

În replică, Peter Stano, purtătorul de cuvânt al UE în ceea ce privește afacerile externe, a transmis că Ederer „a explicat că Lituania a implementat sancțiunile impuse de UE și că nu există nicio blocadă. Le-a cerut să se abțină de la măsurile și retorica ce generează escaladare”, potrivit Reuters.

Context

Lituania a început să interzică, pe 18 iunie, tranzitul pe cale feroviară a bunurilor ruse care intră sub sancțiunile impuse de Uniunea Europeană, în contextul invaziei din Ucraina, către Kalinigrad, notează Radio Free Europe.

Concret, este vorba de tranzitul materialelor de construcții, a cărbunelui, a cimentului, metalelor și a altor bunuri pentru industriile tehnologice care însumează aproximativ 40-50% din transporturile care ajungeau din Rusia în Kalinigrad via Lituania, potrivit guvernatorului exclavei, Anton Alikhanov.

Decizia Lituaniei este susținută de Comisia Europeană, ce a transmis că bunurile ce intră sub sancțiuni nu pot fi transportate dintr-o parte a Rusiei în alta, dacă trec printr-o țară membră a Uniunii Europene.

Este o decizie fără precedent, este o violare a orice. Înțelegem că acest lucru se întâmplă din cauza deciziei relevante a Uniunii Europene de a extinde sancțiunile asupra tranzitului, pe care de asemenea o considerăm ilegală”, a fost reacția lui Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Dmitry Peskov a precizat că autoritățile ruse vor face o analiză în următoarele zile, iar apoi vor decide răspunsul la decizia Lituaniei.

Kalinigrad este o exclavă ce aparține de Federația Rusă, situată între Polonia și Lituania. Are în jur de 430.000 de locuitori și este principala bază navală a Rusiei la Marea Baltică.

Sursă foto: Pixabay

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW