Monday, April 15, 2024
Jurnalism corect


Federația Rusă a acuzat SUA că a dat „instrucțiuni explicite” Lituaniei să interzică tranzitul unor bunuri către Kalinigrad

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 24 iunie 2022

Ministerul rus de Externe susține că decizia Lituaniei de a interzice tranzitul unor bunuri ruse pe teritoriul său către exclava Kalinigrad vine în urma unor „instrucțiuni explicite” ale Statelor Unite ale Americii, notează Reuters.

Ministerul rus de Externe a dat vineri, 24 iunie, un comunicat prin care acuză Occidentul că a aplicat „instrucțiunile explicite” ale Casei Albe de a impune „o interdicție pentru transportul feroviar al unei game variate de bunuri către regiunea Kalinigrad”.

Decizia ar face parte dintr-un model de „acțiuni ostile din partea americanilor” la adresa Federației Ruse, mai arată instituția.

În plus, Federația Rusă a mai acuzat SUA că refuzul de a ridica sancțiunile impuse sectorului aerian ar arăta că solicitările Washingtonului de a continua dialogul bilateral cu Rusia nu ar fi „autentice”.

Ministerul rus de Externe a mai transmis că este „imposibil” pentru Rusia să continue consultările în ceea ce privește mai multe „probleme bilaterale”, fără să le numească.

Context

Lituania a început să interzică, pe 18 iunie, tranzitul feroviar bunurilor ruse care intră sub sancțiunile impuse de Uniunea Europeană, în contextul invaziei din Ucraina, către exclava Kalinigrad.

Concret, este vorba de tranzitul materialelor de construcții, a cărbunelui, a cimentului, metalelor și a altor bunuri pentru industriile tehnologice care însumează aproximativ 40-50% din transporturile care ajungeau din Rusia în Kalinigrad, via Lituania, potrivit guvernatorului exclavei, Anton Alikhanov.

Ministerul rus de Externe a cerut, pe 21 iunie, Uniunii Europene să permită reluarea tranzitului de bunuri pe teritoriul Lituaniei către exclava Kalinigrad și a amenințat că, în caz contrar, vor exista represalii, notează Interfax.

Una dintre întrebările principale care au fost puse a fost cea legată de răspuns, dacă va fi exclusiv diplomatic. Răspunsul: Nu(…)Răspunsul nu va fi diplomatic, ci practic”, a spus Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

Șeful delegației Uniunii Europene la Moscova, Markus Ederer, a fost convocat la sediul Ministerului rus de Externe.

În replică, Peter Stano, purtătorul de cuvânt al UE în ceea ce privește afacerile externe, a transmis că Ederer „a explicat că Lituania a implementat sancțiunile impuse de UE și că nu există nicio blocadă. Le-a cerut să se abțină de la măsurile și retorica ce generează escaladare”, potrivit Reuters.

Anterior, Nikolai Patrushev, un fost ofițer KGB și membru al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a avertizat că decizia Lituaniei duce la consecințe ce vor avea „un impact negativ asupra cetățenilor lituanieni”.

Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a precizat că țara pe care o conduce este pregătită să facă față în cazul în care Federația Rusă va deconecta țara vecină de la sistemul de alimentare cu energie electrică și a menționat că nu ia în calcul o confruntare militară, notează publicația citată.

Kalinigrad este o exclavă ce aparține de Federația Rusă, situată între Polonia și Lituania. Are în jur de 430.000 de locuitori și este principala bază navală a Rusiei la Marea Baltică.

Foto: Pixabay

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW