Friday, April 26, 2024
Jurnalism corect


Federația maghiară de fotbal susține că a primit acordul UEFA pentru a utiliza harta Ungariei mari / FRF infirmă categoric

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 22 martie 2023

Federația maghiară de fotbal a anunțat într-un comunicat dat publicității marți, 21 martie, că ar fi primit acordul UEFA pentru afișarea hărții Ungariei mari, care cuprinde și o parte a Transilvaniei. Informația a fost infirmată de Federația Română de Fotbal pe baza unui răspuns primit din cadrul forului de la Nyon. 

Ungaria continuă să își promoveze politicile revizioniste prin intermediul sportului, locul unde de fapt astfel de chestiuni nu ar trebui să își aibă locul. După ce în noiembrie premierul maghiar, Viktor Orban, a publicat pe pagina sa de Facebook imagini, realizate la finalul meciului de fotbal dintre Ungaria și Grecia, în care apare purtând la gât un fular harta Ungariei mari, Ungaria încearcă să legalizeze chestiunea, în ciuda protestelor diplomației române de la acel moment.

Într-un comunicat dat publicității marți, 21 martie, Federația maghiară de fotbal susține că ar fi primit acordul UEFA pentru afișarea hărții Ungariei mari.

„În ceea ce privește permiterea afișării simbolului istoric, MLSZ (n.r. – Federația maghiară de fotbal) a solicitat o poziție clară de la UEFA și FARE. Acceptând argumentul MLSZ, cele două organizații au recunoscut că doar culorile hărții istorice a Ungariei și ale benzii Árpád nu constituie un comportament rasist, dar acest lucru nu se aplică simbolurilor și inscripțiilor suplimentare plasate pe drapele, precum și scandărilor fanilor. Pe toate acestea, asociația va permite introducerea drapelelor în următoarele două meciuri”, a transmis Federația maghiară de fotbal.

Minciuna ungurilor, demontată de FRF

Informația a fost infirmată de Federația Română de Fotbal pe baza unui răspuns primit din cadrul UEFA.

„FRF a solicitat forului de la Nyon punctul de vedere oficial cu privire la anunțul Federației Maghiare de Fotbal. UEFA nu a autorizat și nu va autoriza afișarea simbolurilor menționate de Federația Maghiară de Fotbal la meciurile organizate la nivel European. Considerăm că Federația Maghiară de Fotbal a greșit făcând anunțul respectiv întrucât afișarea acestor simboluri reprezintă o abatere de la prevederile Regulamentului Disciplinar UEFA (mesaje cu conținut provocator și/sau politic), iar FRF va sesiza cu siguranță comisiile disciplinare, dacă va fi cazul. Federația Română de Fotbal amintește că revizionismul nu este acceptat în fotbal și are încredere în comisiile disciplinare UEFA că vor sancționa afișarea acestui simbol cu potențial de incitare la ură și violență la meciurile din competițiile europene”, au transmis reprezentanții FRF.

În jocul cu iz naționalist au intrat imediat și politicienii de la București, care n-au mai stat să verifice dacă informația prezentată de Federația maghiară de fotbal este adevărată.

„Fotbalul nu este politică! Frustrările revizioniste nu au ce căuta în competițiile sportive. UEFA trebuie să retragă imediat acordul pentru folosirea de către Federația de Fotbal din Ungaria a hărții Ungariei Mari pe drapele și bannere. Președintele FRF, care este membru în Comitetul Executiv al UEFA, trebuie să ceară de urgență revenirea asupra acestei decizii. Salut poziția echilibrată a președintelui CNCD, Csaba Asztalos, și sper ca acest model să fie preluat atât de oficialii maghiari, cât și de cei de la UEFA”, a scris președintele PSD, Marcel Ciolacu, pe pagina sa de Facebook.

O poziție ceva mai echilibrată a venit din partea purtătorului de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe.

„Mă aștept, deci, ca UEFA să nu accepte așa ceva, să nu dea oxigen unor teorii revizioniste, să nu permită intoxicarea fotbalului de către interese și mize politice”, a scris Ionuț Stroe, pe pagina sa de Facebook.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW