Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Februarie 2024 este a 9-a lună consecutivă care depăşeşte un record lunar de căldură la nivel global

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 7 martie 2024 Etichete: , , ,

În februarie 2024, s-a înregistrat cea mai ridicată temperatură lunară globală înregistrată vreodată, alăturându-se unei serii de nouă recorduri lunare consecutive, cu temperaturi mult peste medie în Europa, conform anunțului făcut joi de către Copernicus.

Temperaturile oceanice, care au fost constant peste recorduri timp de aproape un an, au avut un rol semnificativ în această serie remarcabilă de recorduri. Un nou record absolut pentru toate lunile combinate a fost atins, cu o temperatură înregistrată la suprafața mărilor de 21,06°C în februarie (cu excepția zonelor apropiate de poli), conform buletinului lunar emis de observatorul european.

Ultimele trei luni au fost cele mai călduroase înregistrate la nivel mondial, cu luna februarie devenind una dintre cele nouă recorduri lunare consecutive, determinate de emisiile continue de gaze cu efect de seră și de fenomenul climatic El Nino, conform Copernicus.

În ultimul său raport lunar, publicat joi, observatorul european a prezentat o serie de date alarmante: cu o temperatură medie a aerului de 13,54°C, luna precedentă a înregistrat un exces de 1,77°C față de temperatura medie pentru luna februarie din perioada 1850-1900, conform AFP.

De asemenea, această cifră este cu 0,12°C mai mare decât recordul anterior pentru luna februarie, stabilit în 2016.

În intervalul de patru zile, între 8 și 11 februarie, temperaturile au depășit cu până la 2°C nivelurile preindustriale – deși aceasta nu înseamnă că s-a atins limita maximă stabilită în Acordul de la Paris, calculată ca o medie pe parcursul mai multor decenii.

În ultimele 12 luni, temperatura globală a fost cu 1,56°C mai mare decât clima medie a secolului al XIX-lea, stabilind un nou record.

Iarna din emisfera nordică (decembrie-februarie) a devenit cea mai caldă din lume, după cele mai toride trei luni de toamnă și vară.

Temperaturi extraordinar de ridicate au fost consemnate în întreaga lume, de la America de Nord până în Vietnam, incluzând Marocul și cea mai mare parte a Americii de Sud. Cu toate acestea, Europa a fost punctul central.

Bătrânul Continent a înregistrat temperaturi excepțional de ridicate în această iarnă, cu o deviere de 3,30°C față de normalul perioadei 1991-2020, cu situații și mai extreme în Europa Centrală și de Est.

Temperatura medie a oceanelor, care ocupă 70% din suprafața Pământului, a atins un nou record istoric pentru toate lunile la un loc, cu 21,06°C înregistrate în februarie la suprafața mărilor (excluzând zonele din apropierea polilor).

Această creștere a temperaturilor reprezintă o amenințare directă pentru viața marină și poate reduce capacitatea de absorbție a emisiilor de gaze cu efect de seră în oceane, care sunt rezervoare de carbon ce absorb 90% din excesul de energie generat de activitatea umană.

Potrivit Grupului interguvernamental de experți privind schimbările climatice, pentru a respecta limita de creștere a temperaturii la 1,5°C, așa cum este stabilit în Acordul de la Paris, emisiile de gaze cu efect de seră trebuie să scadă cu 43% până în 2030 în comparație cu nivelul din 2019. De asemenea, emisiile globale trebuie să atingă un vârf până în 2025.

Cu toate acestea, conform celor mai recente date ale Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), emisiile globale de CO2 din sectorul energetic au crescut cu 1,1% în 2023, atingând un nivel record.

Țările lumii mai au la dispoziție un an pentru a-și întări angajamentele internaționale privind climatul, care urmează să fie discutate la COP29 din Baku, la finalul anului.

foto: pixabay

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW