Monday, June 24, 2024
Jurnalism corect


FBI intervine în cazul Caracal. DIICOT cere ajutorul americanilor. Felix Bănilă:

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 25 septembrie 2019 Etichete: , , , , , ,

DIICOT cere ajutorul autorităților judiciare din Statele Unite ale Americii, respectiv FBI, pentru a interveni în cazul Caracal.

Update

„S-a dispus înființarea unei comisii rogatorii în SUA pentru a efectua o nouă extragere de ADN printr-o metodă pe care INML nu este omologat să o efectueze, respectiv prin metoda extragerii ADN mitocondrial. Nu este vorba despre o lipsă de încredere în INML, ci datorită faptul că o astfel de procedură de acreditare a unei noi metode este de durată, iar cooperarea dintre noi și autoritățile din SUA permit o astfel de cooperare”, a declarat Felix Bănilă.

Șeful DIICOT a mai adăugat că probele au fost deja trimise către Statele Unite și că va dura până vor fi gata rezultatele analizelor.

Știrea inițială

DIICOT solicită spirijinul FBI pentru efectuarea unei expertize genetice prin care să se stabilească ADN-ul din oasele găsite în liziera pădurii de lângă Caracal.

„Prin ordonanța din data de 20.09.2019, procurorii DIICOT – STRUCTURA CENTRALĂ au dispus efectuarea unei cereri de asistență judiciară în materie penală cu autoritățile judiciare din Statele Unite ale Americii, respectiv Biroul Federal de Investigații (F.B.I.), având drept obiect efectuarea unei expertize genetice prin care să se stabilească profilul genetic (ADN mitocondrial și cromozomial) al victimei majore, analiza genetică de tip mitocondrial neputând fi efectuată pe teritoriul României de către niciun laborator autorizat, la Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici” efectuându-se doar analiza genetică de tip cromozomial.

În acest sens, au fost puse la dispoziția Biroului Federal de Investigații, fragmentele osoase ce urmează a fi supuse analizei”, potrivit DIICOT.

În același timp, procurorii români au cerut ajutorul omologilor americani în vederea stabilirii profilului psihologic și comportamental al lui Gheorghe Dincă.

„Prin aceeași comisie rogatorie, s-a solicitat asistența specialiștilor din cadrul F.B.I. în vederea stabilirii profilului psihologic/comportamental al inculpatului DINCĂ GHEORGHE.
Precizăm faptul că, în cauză nu există date sau indicii care să conducă la ipoteza implicării în vreun fel a vreunui cetățean american în activitățile ce formează obiectul dosarului de urmărire penală, iar efectuarea unei comisii rogatorii cu Statele Unite ale Americii este motivată exclusiv de înalta specializare a F.B.I. în materia analizelor și expertizelor în cauze de acest gen”, mai precizează DIICOT.

Monica Melencu, mama Luizei, a fost citată pentru data de 26.09.2019, să se prezinte la sediul DIICOT pentru a-i fi recoltate probe bilogice.

sursa foto: politico.com

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW