Wednesday, May 19, 2021
Jurnalism corect


Familiile monoparentale ar putea beneficia de zile libere pentru supravegherea copiilor dacă se închid școlile / Deputat USR-PLUS: Această nedreptate e reparată

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 10 martie 2021

Familiile monoparentale ar putea beneficia de zile libere pentru supravegherea copiilor, în situația în care cursurile cu prezență fizică sunt suspendate, potrivit unui amendament depus de deputatul USR-PLUS Oana Țoiu. În cazul în care părintele lucrează în Sănătate sau Apărare și ordine publică, acesta va putea opta între zile libere și spor salarial.

În acest moment, OUG 147/2020, modificată prin OUG 182/2020, dă dreptul părinților de a beneficia de zile libere pentru supravegherea copiilor, în situația în care cursurile cu prezență fizică sunt suspendate, ca urmare a răspândirii virusului SARS-CoV-2, dar măsura nu putea fi aplicată în cazul familiilor monoparentale, potrivit unui comunicat transmis de USR-PLUS.

Am primit, la începutul mandatului, scrisori de la doctorițe care lucrau în spitale COVID-19 care, deși au copii mici, chiar în unele cazuri preșcolari, al căror unic întreținător sunt, mergeau la muncă zilnic pentru că era nevoie de ele pe secțiile pe care lucrau. Pentru că ordonanța inițială prevedea doar posibilitatea zilelor libere, acestea erau excluse de la bonusul de 75% pe care îl primeau toți colegii și colegele lor. După votul de astăzi, această nedreptate e reparată”, a declarat deputatul USR-PLUS Oana Țoiu, citată în comunicatul Alianței.

Angajații din sistemul de Apărare, ordine publică și securitate națională, angajații din penitenciare și personalul din unitățile sanitare vor putea beneficia de zile libere la cerere, numai cu acordul angajatorului.

În plus, printr-un amendament formulat de USR PLUS, familiile monoparentale vor avea posibilitatea de a alege între acordarea de zile libere și majorarea salarială aferentă zilelor libere (în cuantum de 75% din salariul de bază/salariul de funcție/solda de funcție corespunzătoare unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, corespunzător numărului de zile lucrătoare din perioada suspendării activităților didactice). De aceeași posibilitate de a alege între zile libere și majorare salarială vor beneficia și familiile în care ambii părinți lucrează într-unul din domeniile sus-menționate”, se mai arată în comunicatul USR-PLUS.

Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW