Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


FAKE NEWS: Sisteme de apărare antiaeriană prezente la repetițiile pentru Ziua Națională, prezentate ca îndreptându-se către Republica Moldova

By Vîrban Robert , in Republica Moldova Stirile zilei , at 28 februarie 2023 Etichete: , ,

Centrul Inforadar din cadrul Ministerul Apărării publicat marți, 28 februarie, un avertisment asupra unei știri false care circulă online, potrivit căreia sisteme de apărare antiaeriană românești s-ar îndrepta către granița cu Republica Moldova. În realitate, acestea au fost surprinse în anul 2022 la repetițiile pentru Ceremonia militară de Ziua Națională a României.

Materialul video folosit în postările pe acest subiect realizate pe diferite platforme on-line, în care apar, printre altele, sisteme Himars și Gepard din dotarea unor unități militare românești, a fost realizat la sfârșitul lunii noiembrie 2022, în centrul orașului Alba Iulia, cu prilejul antrenamentelor pentru ceremonia militară organizate pentru sărbătorirea Zilei Naționale a României.

În mod fals, cu scopul evident de a induce panica, materialul video este prezentat, în 27 februarie 2023, drept „mutarea sistemelor de apărare antiaeriană românești către frontiera cu Republica Moldova, în această dimineață” (subl. ns.).

Partea pozitivă și încurajatoare a acestei situații, arată reprezentanții MApN, este că mulți dintre utilizatorii care au postat comentarii la această postare au observat că materialul video este, în fapt, o înregistrare veche, au indicat corect și locația reală a filmării, fiind chiar apeluri către utilizatori să nu distribuie aceste informații false.

„Vă reamintim că puteți verifica veridicitatea unor informații de acest gen, cu caracter senzaționalist și cu tentă panicardă, consultând sursele oficiale. Dacă sesizați și alte asemenea înregistrări, vă rugăm să ni le trimiteți aici. Vom face verificările cu maximă operativitate și vom reveni cu explicații”, au transmis prezentanții MApN.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW