Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Fake news grosolan propagat de Mircea Geoană la adresa jurnalistului Attila Biro: „Face parte din operaţiunea de încercare de asasinare a procurorului general al Bulgariei”

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 3 octombrie 2024

În conferința de presă susținută cu ocazia depunerii candidaturii la președinția României, Mircea Geoană a rostogolit un fake news grosolan la adresa jurnalistului Attila Biro, cel care printre alții a contribuit la realizarea anchetei internaționale de presă în care au fost devoalate legăturile dintre Rareș Mănescu, membru al staffului de campanie al lui Geoană, și un afacerist rus susținător al lui Vladimir Putin.

„Aş vrea să spun câteva vorbe despre un subiect care a izbucnit în presa noastră, un subiect care a fost generat de o aşa-zisă anchetă jurnalistică internaţională sub oblăduirea şi finanţarea oligarhului Hodorkovski şi declanşată de un aşa-zis jurnalist de investigaţii, Attila Biro, acuzat în presa din Bulgaria şi din ale ţări europene că ar face parte din operaţiunea de încercare de asasinare a procurorului general al Bulgariei. Au fost două astfel de încercări. De aceea vă spun cu toată seriozitatea: acest tip de kompromat generat şi condus de la Moscova este o operaţiune de dezinformare care face parte din arsenalul de război hibrid pe care Federaţia Rusă îl declanşează împotriva democraţiilor occidentale. Despre asta vorbim azi în România”, a declarat Mircea Geoană, potrivit G4Media.ro.

În replică, Attila Biro a explicat că afirmația lui Geoană reprezintă un fake news grosolan, lansat pentru prima dată în Bulgaria, țară unde jurnalistul a realizat mai multe investigații.

„Platforma Context.ro nu este finanțată și nu a fost finanțată de dl Hodorkovski. Sursele noastre de finanțare sunt publice și la vedere. Datele noastre financiare sunt disponibile aici. Avem ca principal finanțator Comisia Europeană prin granturi în acest moment. Dl Geoană a reluat o teorie a conspirației și un fake news grosolan care a fost condamnat de rețeaua The Organized Crime and Reporting Project, detalii aici. Realitatea este că jurnaliștii de la Context.ro au investigat una dintre cele mai mari operațiuni de fraudă financiară de câteva sute de milioane de euro. Detalii aici În timp ce am investigat această operațiune, o serie de publicații care ventilează fake news-uri în Bulgaria au inventat această teorie legată de fostul procuror general al Bulgariei. Detaii aici. Faptele sunt că noi am investigat de ani de zile crima organizată care acționează transfrontalier între România și Bulgaria”, a transmis Attila Biro.

Omul lui Geoană, afaceri alături de un rus cu dublă identitate

Furia lui Geoană survine ca urmare a unei investigații de presă realizată de The Organised Crime and Corruption Reporting Project, la care au participat reporteri Context.ro, publicație condusă de Attila Biro. Potrivit jurnaliștilor, fostul primar al Sectorului 6, Rareș Mănescu, coordonator al campaniei lui Mircea Geoană pentru alegerile prezidențiale, este partener de afaceri cu un propagandist rus care a fost în Crimeea de cel puțin 10 ori după anexarea ilegală din 2014, dezvăluie o investigație de presă internațională, din care face parte și Context.ro.

În timp ce făcea parte din echipa de campanie a lui Mircea Geoană, arată sursa citată, fostul liberal Rareș Mănescu a înregistrat în Ilfov o companie alături de un om de afaceri rus. Numele partenerului de afaceri al lui Mănescu este Aleksei Kozlov, specialist în acvacultură și autodeclarat fanatic al pescuitului. Kozlov are și o identitate secretă, cu ajutorul căreia a făcut propagandă pentru Federația Rusă.

Kozlov a folosit aliasul Alex Krepchinsky, un blogger care, după invazia din 2014, publica materiale pro-rusești. Cu acest ID, Kozlov a postat în 2017 o poză cu Putin, cu următorul comentariu: „Omul nu a pierdut nici o luptă în viața lui. E comandantul suprem al țării împotriva căreia s-a pornit un război”.

Potrivit sursei citate, cu aproape un deceniu înainte de a intra în afaceri cu Mănescu, Kozlov era ocupat să posteze propagandă în estul Ucrainei. Și-a creat un alias online pe care l-a botezat Krepchinsky, cu ajutorul căruia a încercat să recruteze activiști ucraineni pentru Rusia. Le oferea bani în schimbul colectării de informații personale despre alți cetățeni ucraineni. A devenit interesant pentru presa rusă pentru că ar fi ajutat persoane să fugă din Ucraina în Rusia. Susține că cei pe care i-a ajutat au fost atacați de așa-numiții „naziști”.

Într-una dintre fotografii, arată sursa citată, Krepchinskiy apare alături de Oleg Efimov, un veteran al unității ruse Omon-Berkut, care a participat la anexarea Crimeei în 2014. Registrele de zbor obținute de reporteri confirmă, de asemenea, că Kozlov a mers în Crimeea de mai mult de 10 ori între 2015 și 2020.

Hodorkovski: „Este șocant ca NATO să treacă cu vederea astfel de lucruri”

Disidentul Mihail Hodorkovski, unul dintre cei mai importanți contestatari ai lui Vladimir Putin, a avertizat miercuri, în urma dezvăluirilor de presă care îl vizează pe Mircea Geoană, asupra legăturilor candidatului independent la președinție cu Federația Rusă.

„Este de-a dreptul șocant ca NATO să treacă cu vederea astfel de lucruri atunci când numește oameni în funcții atât de înalte. Alegătorii români ar trebui să aibă în vedere acest lucru atunci când vor vota luna viitoare”, a comentat Hodorkovski, care a făcut și o sinteză a dezvăluirilor.

Sursa foto: Facebook / Mircea Geoană

Comentarii