Thursday, May 6, 2021
Jurnalism corect


Fake news de proporții în Republica Moldova: Cum a mințit Dodon că va aduce din Rusia 180.000 de doze de vaccin / În realitate la Chișinău au ajuns 40.000, însă nici acestea nu pot fi folosite

By Vîrban Robert , in Republica Moldova Stirile zilei , at 26 aprilie 2021

Un nou fake news desprins parcă din manualele de diversiune ale KGB a fost instrumentat la finalul săptămânii trecute în Republica Moldova de către Igor Dodon.

După ce a anunțat cu surle și trâmbițe că a obținut o donație de 180.000 de doze de vaccin Sputnik-V, neomologat deocamdată în niciun stat occidental, Igor Dodon s-a deplasat vineri la Moscova, chiar în timp ce colegii săi socialiști încercau să preia controlul Curții Constituționale printr-o manevră abuzivă.

Fostul șef al al statului s-a întors sâmbătă la Chișinău, într-un avion Ilyushin IL-76 ce poate transporta până la 50 de tone, însoțit de deputați din Duma de Stat a Federației Ruse, dar și de câteva cutii cu vaccin Sputnik-V.

Pe aeroport, unde erau prezenți și doi așa-ziși miniștri ai regimului separatist de la Tiraspol, Dodon a anunț că a adus în țară 142.000 de doze de vaccin. Informația a fost preluată rapid de majoritatea instituțiilor media de peste Prut, inclusiv cele de orientare pro-europeană. Ba chiar și președintele Maia Sandu a adresat un mesaj de mulțumire Federației Ruse pentru donație.

Ca la Radio Erevan

Un banc la Radio Erevan –„E adevărat că lui Ionescu i s-a dat o Volgă albă? / Da, cu trei mici corecții: nu era albă, era neagră; nu era Volgă era bicicletă; nu i s-a dat, i s-a luat.” Mutatis mutandis așa s-a petrecut și cu donația rusească de vaccin în Republica Moldova. Ministerul Sănătății a transmis că de fapt au fost aduse doar 71.000 de doze, însă 31.000 au fost trimise la Tiraspol. Teoretic la Chișinău au rămas 40.000 de doze de Sputnik-V pentru vaccinarea cetățenilor, numai că nici acestea nu pot fi folosite. Vaccinul Spunik-V este un vaccin multidoză, iar prima doză este diferită de cea de-a doua – Ad26 și Ad5. În condițiile în care la Chișinău au ajuns doar doze Ad26 iar perspectiva livrării dozelor de rapel este incertă, serul nu va putea fi folosit pentru imunizarea populației.

După o asemenea „donație”, deputații ruși nu se puteau întoarce acasă cu mâna goală. Conform publicației Zona de Securitate, la bord au fost încărcate peste 300 de baxuri cu vin Cricova.

Sursa foto: Facebook / Igor Dodon

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW