Sunday, July 21, 2024
Jurnalism corect


EY: Investiţiile record în energie nu reuşesc să menţină cursul pentru ţinta mondială 2030 în energie regenerabilă

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 24 iunie 2024 Etichete: , ,

Investiţiile rămân sub nivelul necesar pentru a îndeplini obiectivul COP28 de triplare a capacităţii de energie regenerabilă până în 2030, în pofida creşterii investiţiilor de anul trecut, de 1.800 de miliarde dolari în energie verde, inclusiv 660 de miliarde dolari în energii regenerabile, arată un studiu EY. Noul clasament EY în baterii de stocare evidenţiază SUA, China şi Marea Britanie ca cele mai atractive pieţe de investiţii.

”În pofida creşterii investiţiilor de anul trecut, de 1.800 de miliarde USD în energie verde, inclusiv 660 de miliarde USD în energii regenerabile, investiţiile rămân sub nivelul necesar pentru a îndeplini obiectivul COP28 de triplare a capacităţii de energie regenerabilă până în 2030. Blocajul reţelelor şi costurile ridicate de capital ar putea să întârzie progresul, chiar atunci când este mai mare nevoia de o accelerare”, potrivit studiului EY Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI 63).

Stocarea energiei, inclusiv sistemele de stocare a energiei în baterii (BESS), poate juca un rol esenţial în depăşirea provocării legate de blocajul reţelelor, care a atins acum proporţii acute pe multe pieţe mature. Această ediţie a RECAI analizează îndeaproape BESS, explorând modul în care acesta poate oferi oportunităţi profitabile pentru investitorii exigenţi.

„România a urcat trei poziţii în topul global realizat de EY, ajungând pe locul 36, mulţumită programelor de finanţare anunţate şi legislaţiei privind energia eoliană offshore. Există un potenţial semnificativ de creştere în continuare, prin obţinerea certificării europene a garanţiilor de origine şi facilitarea stocării energiei în baterii, aspecte care ar putea contribui la o clasare şi mai bună în ediţiile viitoare ale raportului”, spune Mihai Drăghici, partener, consultanţă, EY România.

Noul clasament EY privind stocarea în baterii evidenţiază principalele pieţe pentru investiţii.

Pe măsură ce energiile regenerabile proliferează şi electrificarea creşte, BESS va juca un rol esenţial într-un sistem energetic dinamic, uniformizând vârfurile de cerere şi ofertă şi contribuind la amânarea costurilor de extindere şi modernizare a reţelelor. Statele Unite, susţinute de un credit fiscal de 30%, în temeiul Legii privind reducerea inflaţiei, ocupă primul loc în noul clasament EY al celor mai atractive pieţe din lume pentru investiţiile în BESS. China, cu un sprijin guvernamental puternic, subvenţii şi planuri de reducere a costurilor BESS cu 30% până în 2025, se află pe locul al doilea, la mică distanţă. Urmează Marea Britanie pe locul al treilea, cu o concepţie sofisticată a pieţei energetice şi o nouă lege a energiei care clasifică BESS ca activ de producţie. Se preconizează o creştere de patru ori a implementării BESS la nivel mondial între 2023 şi 2030, ajungând la 572 GW/1.848 GWh.

În această ediţie a indexului RECAI, primele locuri sunt păstrate de SUA (poziţia 1), China (poziţia 2) şi Germania (poziţia 3), unde investitorii sunt atraşi atât de cererea clară de energie regenerabilă, cât şi de valoarea stabilită pentru proiecte. Constrângerile generate de reţele din Spania (locul 12) au făcut ca piaţa să iasă din top 10, iar Canada (locul 9) şi Japonia (locul 10) au intrat în top 10, datorită intenţiei clare de a maximiza potenţialul eolian offshore. Printre cele mai importante evoluţii în index se numără Belgia, care a urcat patru poziţii, ajungând pe locul 17, deoarece intenţionează să îşi tripleze capacitatea eoliană offshore până în 2040. Argentina, care se află acum pe locul 26, în urcare cu trei poziţii datorită angajamentului noului guvern de a redinamiza economia.

Modificările aduse tarifelor de alimentare cu energie solară au făcut ca Vietnamul (poziţia 39) să coboare şase locuri.

Ţări cu economii de dimensiuni mai reduse devin alternative atractive pentru investitori.

În indicele normalizat, Danemarca se menţine pe primul loc. Grecia (+1), Chile (+2) şi Finlanda (+3) urcă în clasamentul economiilor mai mici pe locurile 2, 3 şi, respectiv 7, datorită unor planuri ambiţioase de tranziţie energetică şi unor stimulente guvernamentale atractive. Grecia şi-a dublat capacitatea de energie regenerabilă în ultimii patru ani, sectorul energiei regenerabile din Chile urmează să se dubleze în următorul deceniu, iar Finlanda şi-a stabilit obiective ambiţioase, pentru a deveni prima economie europeană cu emisii negative de dioxid de carbon, creând noi oportunităţi pentru potenţialii investitori.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 395.442 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 49,4 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2023.

Prezentă în România încă din anul 1992, EY furnizează, prin intermediul celor peste 900 de angajaţi din România şi Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale.

Are birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău.

foto: pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW