Friday, July 26, 2024
Jurnalism corect


Externele de la Chișinău confirmă decesul a trei cetățeni moldoveni în Turcia

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 8 februarie 2023

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) din Republica Moldova a confirmat miercuri, 8 februarie, decesul a trei cetățeni moldoveni în Turcia, în urma cutremurelor care au lovit luni sudul țării, două dintre ele cu magnitudinea de 7,8 pe Scara Richter, respectiv 

Este vorba de o femeie în vârstă de 36 de ani și doi minori, membri ai aceleiași familii.

„Cu deosebit regret, MAEIE anunță la această oră confirmarea decesului în localitatea Hatay a 3 cetățeni moldoveni, o femeie în vârstă de 36 de ani și 2 copii minori, membri ai aceeași familii”, se arată într-un comunicat de presă al Externelor de la MAEIE.

Totodată, ministerul de Externe a mai transmis reprezentanții ambasadei au depus eforturi pentru contactarea a 48 de persoane din lista celor aflați în regiunile afectate, dintre care 17 cetățeni moldoveni au raportat că sunt în siguranță, 4 persoane au solicitat asistență consulară de specialitate, iar în cazul a 27 de persoane sunt continuate eforturile de stabilire a comunicării cu misiunea diplomatică.

În comunicatul de presă citat se mai arată că două persoane cu dublă cetățenie au solicitat asistența pentru repatriere din orașul turc Malatya la București, aceștia fiind  studenți la medicină plecați în Turcia prin programul Erasmus. Operațiune de evacuare a fost realizată de autoritățile române.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la București a reușit repatrierea a 21 de cetățeni. Detalii aici.

Amintim că Republica Moldova a trimis în ajutorul Turciei o echipă de 55 de salvatori, 12 autospeciale de intervenție și doi câini speciali antrenați pentru căutare. Aceștia au ajuns în dimineața zilei de miercuri în Turcia, urmând să ajungă în provincia Hatay, la granița cu Siria, în decursul serii.

Potrivit The Associated Press, bilanțul morților în Turcia și Siria a ajuns la 11.000. Alte zeci de mii de persoane sunt rănite.

CITEȘTE ȘI: Mărturii după cutremurul din Turcia: Fiul meu de 4 ani mi-a spus că un monstru ne ia casa

Foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW