Sunday, April 28, 2024
Jurnalism corect


Explozii la Crevedia: Un mort și 57 de răniți, majoritatea pompieri. Patru victime, transportate în străinătate. Ancheta, preluată de Parchetul General

By Redactia , in Stirile zilei , at 27 august 2023 Etichete: , , ,

O persoană a murit și alte 57 au fost rănite în urma celor două explozii produse la o stație GPL din localitatea Crevedia. Patru dintre victime au fost transportate la spitale din străinătate. Ancheta a fost preluată de procurorii de la Parchetul General.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), după prima explozie au fost înregistrate 8 victime, dintre care 1 persoană decedată (infarct, fără arsuri) și 7 persoane rănite ( 3 cu arsuri transportate la Spitalul Clinic de Urgență București, 4 cu arsuri transportate la Spitalul Bagdasar-Arseni).

Zeci de pompieri au fost răniţi

După a doua explozie, care a avut loc la aproximativ două ore distanță, cand deja interveneau forțele de ordine, au fost înregistrate 50 de victime, dintre care 3 persoane rănite transportate la UPU Târgoviște, 47 persoane la unități sanitare din municipiul București, cu arsuri și traumatisme.

Din totalul victimelor, 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 pompieri, 2 polițiști si 2 jandarmi).

La momentul raportării (ora 2:00), 54 persoane sunt internate în diverse secții ale unităților sanitare, 10 dintre acestea fiind intubate.

Totodată, pentru protecția cetățenilor, a fost stabilit un perimetru de siguranță pe o distanță de aproximativ 800 metri față de locul intervenției și au fost evacuați preventiv aproximativ 3.000 locuitori. De asemenea, în proximitatea zonei de manifestare a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului Ro-alert.

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne, în prezența premierului României, Marcel Ciolacu, și a ministrului afacerilor interne, Cătălin Predoiu, a fost constituită o celulă de criză, care a reunit și reprezentanți ai Ministerului Sănătății. Pe lângă aspectele operaționale destinate gestionării optime a acestei situației complexe, au fost operaționalizate și două linii TELVERDE, unde aparținătorii victimelor exploziei din județul Dâmbovița au putut afla informații despre starea celor afectați de acest nefericit eveniment.

Urmare acestui eveniment, a fost activat Mecanismul European de Protecție Civilă, cu scopul realizării, în regim de urgență a transferului pacienților puternic afectați, pentru acordarea îngrijirilor medicale care se impun marilor arși”, a transmis IGSU.

Patru victime au fost transportate la spitale din străinătate, două la Bruxelles şi alte două în Italia.

Ancheta, preluată de Parchetul General

În cauză se efectuează cercetări in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru ( art. 255 alin 1 şi 2 din Codul Penal). A fost începută cercetarea la faţa locului, aceasta fiind coordonată de către procurorul de caz din cadrul PÎCCJ. Au fost cooptaţi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IGPR, specialişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică din cadrul IGPR, experţi de la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice din cadrul Ministerului Justiţiei, specialişti de la INSEMEX Petroşani, inspectori de inspecţia muncii, ofiţeri din cadrul IPJ Dâmboviţa”, a transmis Parchetul General.

Funcţiona fără avize

Şeful Departamentului de Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat că firma care deţinea cisternele care au explodat nu mai avea avize.

Noi știm că firma cel puțin nu mai funcționa, clar că nu mai avea avize sau autorizație. Ancheta e realizată de Parchetul General. Din punctul nostru de avere firma nu avea documente să funcționeze, firma nu avea activitate mai exact”, a declarat Raed Arafat.

Comentarii